Almanya, İngiltere gibi göçmenleri Afrika'ya göndermek istiyor

09-03-2024
Hemin Abdullah
Etiketler Afrika Ruanda İngitere Almanya
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) – İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi amaçlayan uygulamanın hayat geçip geçmeyeceği net değilken Almanya ve Avrupa Birliği benzer Ruanda uygulaması için hazırlık yapıyor.

İngiltere’de geçtiğimiz yıl milletvekilleri sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planını canlandırmak için hazırlanan acil durum yasa teklifinin lehine oy kullandıktan sonra bu yıl söz konusu planın hayata geçirilmesi bekleniyordu. 

Ancak İngiltere’de Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz Kasım'da hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya göndermek için hazırladığı ilk planın yasalara aykırı olduğuna hükmetmişti.

Planın uygulamasının önündeki engeller aşılmamışken şimdi de Almanya ve Avrupa Birliği (AB) gelen mültecileri aynı uygulama ile Ruanda’ya göndermeye hazırlanıyor.

Ruanda Adalet Bakanı Emmanuel Ugirashebuja Almanya’nın söz konusu girişimi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Almanya bu tür görüşmeler yapmaya karar verirse Ruanda, yenilikçi çözümler bulmak için ortaklarıyla diyaloğa hazırdır” ifadelerini kullandı.

İngiltere Ruanda'ya 260 milyon euro vermesine rağmen şu ana kadar bir göçmen bile ülkeye gönderilmedi.

Resmi verilere göre 2025 yılına kadar Ruanda İngiltere'den yarım milyar euro alacak.

Umut kampı olarak bilinen kampa Libya'dan getirilen çok sayıda mülteci Ruanda'da kalma hakkına sahip ancak onlar Avrupa ve ABD'ye gitmek istiyor.

Şu ana kadar bin 500 mülteci Avrupa ülkelerinde ikamet hakkı aldı. Almanya önümüzdeki iki yıl içinde kabul edilen 300 mülteciyi ülkeye almak istiyor.

Avrupalı Hıristiyan Demokratlar ve Alman liderleri, Avrupa'nın İngiltere’nin Ruanda modelinin aynısını uygulamasını destekliyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine aylar kala Hıristiyan Demokratlar aşırıcılıkçıları zayıflatmak ve oy kaybettirmek için mülteci politikası üzerinden kampanya yürütüyorlar.  

Avrupa’da göçmen karşıtı politikalar giderek daha çok oy kazandırıyor.                  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli