Örgüte büyük taarruz

Haber Merkezi - Afrika Birliği'nin Boko Haram'a karşı 10 bin kişilik bir ortak harekat gücü oluşturulması kararının ardından Çad ve Nijer büyük bir operasyon başlattı.

 

Al Jazeera'ye konuşan Nijer hükümetinden bir yetkili, iki ülkenin Boko Haram'a karaşı havadan ve karadan operasyon başlattığını söyledi.

 

Çad Ordusu Sözcüsü Albay Azem Bermandoa, "Bu saldırı Nijer'in Nijerya toprakları içine doğru ilk ana harekatı. Şimdiye kadar Nijerya sınırlarından kendi topraklarımıza saldırıları püskürtmeye çalışıyorduk" dedi. 

 

Nijerya ve Kamerun'a eşlik eden Çad ve Nijer güçleri şimdiye kadar ortak sınırların bulunduğu bölgelerde 30'dan fazla köy ve kasabayı Boko Haram'dan geri aldı.

 

Al Jazeera'nin bölgedeki muhabiri Ahmed İdris, yeni operasyonu "Çad, Nijer ve Kamerun için Boko Haram'ı bozguna uğratmak hayati önemde. Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya 5 yıldır Boko Haram'la kanlı savaş yüzünden büyük yara aldı" söyleriyle yorumladı.

 

İdris, Cumartesi IŞİD'e bağlılık yemini eden Boko Haram'ın durdurulmazsa tüm bölgeyi tehdit eder hale gelmesinden korkulduğuna da vurgu yaptı. 

 

Ocak'taki Afrika Birliği toplantısından kararlaştırılan Boko Haram'a karşı ortak askeri güç Çad'ın başkenti N'Djamena'ya konuşlandırılacak.

 

Diplomatlar, Boko Haram'ın en çok tehdit ettiği Nijerya ve Kamerun dışında Nijer, Çad ve Benin'den askerlerin Boko Haram karşıtı koalisyona katılacağını söylüyor.