Gazze’de ateşkes karşılığında rehinelerin bırakılması için müzakere yürütülüyor

Haber Merkezi – Katar’ın Gazze'de 3 günlük ateşkes için bazı rehinelerin serbest bırakılması adına müzakere yürüttüğü bildirildi.

AFP, Gazze’de bir ya da iki günlük ateşkes karşılığında Hamas'ın elindeki 10 ila 15 rehinenin serbest kalması konusunda müzakere yütürüldüğünü duyurdu.

Katar'ın İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yaptığını belirten AFP, ABD'nin de müzakerelerde koordinatör olarak yer aldığını duyurdu.

Öte yandan BBC’nin Gazze'deki muhabiri Rushdi Abu Alouf konuşan bir kaynak, 12 rehinenin serbest kalması için görüşmeler yapıldığını aktardı.

Aynı kaynak bu rehinelerin yarısının Amerikan vatandaşlığı olduğunu da söyledi. Rehinelerin serbest bırakılması karşısında üç günlük insani ara talep edildiği de belirtiliyor.

Bu insani aranın, Hamas’ın rehineleri serbest bırakmasına olanak vermesinin yanında, Mısır’ın Gazze’nin güneyine ve kuzeyine insani yardım ulaştırmasına da imkan sağlayacağı kaydediliyor.

BBC’ye konuşan kaynak rehine müzakerelerindeki devam eden anlaşmazlığın, savaşın yoğunlaştığı kuzeydeki aranın süresine ilişkin olduğunu da söyledi.

Lübnan’daki Hizbullah’a yakın Al Mayadeen kanalı da “12 rehine üzerinden” pazarlık yapıldığını aktardı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de rehinelerin serbest bırakılması için yapılan müzakerelere katıldıklarını söyledi.

Reuters’a konuşan Guterres “Rehinelerin serbest bırakılması için her şeyi yapma görevimiz var” dedi.

Guterres, Mısır ve Katar’ın bu görüşmelere etkin şekilde katıldığını söyledi.

NATO “insani duraksamayı” destekliyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahında Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novk ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'in uluslararası hukuka uygun olarak kendini savunma hakkı olduğunu ancak sivillerin korunması gerektiğini vurguladı.

NATO müttefiklerinin insani yardımların Gazze Şeridi’ne ulaştırılması için “insani duraklamaları” desteklediğini belirten Stoltenberg, "Bu krizin bölgesel bir çatışmaya dönüşmemesi önemli. İran, Hizbullah ve diğer grupların gerilimi tırmandırmaması gerekiyor” dedi.