Kıbrıs’ta ‘kapalı Maraş’ 46 yıl sonra bugün açılıyor

08-10-2020
Rûdaw
Etiketler Kıbrıs Kapalı Maraş Türkiye BM
A+ A-

Haber Merkezi - Kıbrıs’ta Türk tarafının kontrolünde 46 yıldır kapalı olan Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı bugün halkın kullanımına açılacak.

Kapalı Maraş 46 yılın ardından ilk kez bugün kademeli olarak açılmaya başlanacak.

Maraş'ın kamuya ait olan sahil bölümünün bir kısmı ve Demokrasi Caddesi bugün itibarıyla halkın kullanımına açılıyor.

Tatar'ın Ankara ziyaretindeki açıklamaları

Kıbrıs Türk yönetimi Başbakanı Ersin Tatar, Salı günü Ankara ziyareti sırasında Maraş'ın açılmasıyla ilgili kararı duyururken, Maraş'ın açılmasına dair hazırladıkları yol haritası doğrultusunda çalışmaları bir aşamaya getirdiklerini ve ilk somut adımı attıklarını belirtmişti.

Ersin Tatar, “Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

BM konuyu görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Cuma günü kapalı Maraş'ın sahil şeridinin halka açılmasını görüşecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, BMGK, Cuma günü KKTC'nin kapalı Maraş kararını kapalı oturumda ele alacak.

Toplantının yerel saat ile 15.00'da yapılması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu karardan endişe duyulduğunu belirterek, “Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması” çağrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise BM'nin ilgili Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kapalı Maraş konusundaki pozisyonunun değişmediğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli