Japonya eski Başbakanı Abe'nin katil zanlısı kimdir?

08-07-2022
Rûdaw
Etiketler Shinzo Abe Japonya Suikast Tetsuya Yamagami
A+ A-

Haber Merkezi - Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, güneydeki Nara kentinde Liberal Demokrat Parti için kampanya yürütürken maskeli biri tarafından iki el üst üste açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

Saldırı anında ağır yaralanan Abe hastaneye kaldırıldı ve kötüleşen sağlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Saldırgan olay yerinde tutuklandı. 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami’nin 2002-2005 yılları arasında üç yıl boyunca donanmada görev aldığı ortaya çıktı.

Polis, tren ile kampanya bölgesine giden Yamagami’nin hedefi vurmak için ne kadar beklediğinin belli olmadığını açıkladı.

Polis, Yamagami'nin Şinzo'yu boynundan 10 feet (1 feet 30,48 santimetre) uzaklıktan vurduğunu açıkladı. Saldırıda kullanılan silahın el yapımı olduğu, siyah bantla ahşap bir tahtaya tutturulmuş iki metal parçadan üretildiği ortaya çıktı.

Tetikçiyi tutukladıktan sonra polis, evini bastı ve iki silaha el koydu; Evinde 40 cm'lik bir silah ve 20 cm'lik bir tabanca daha bulundu. İnsanların sorduğu bir başka soru da, tetikçinin neden Shinzo Abe'yi hedef aldığı. Yamagami Tetsuya polisin çapraz sorgusunda Shinzo Abe'nin "belirli bir gruba karşı kin nefret" beslediğini belirterek sorun yaşadığı “belirli bir örgütün” üyesi olduğuna inandığını söyledi. Polis örgütün adını vermedi.

Abe'nin büyükbabası da saldırıya uğradı

Abe'nin büyükbabası Nobusuki Kishi, 1960 yılında başbakanken bıçaklandı. 1994 yılında, zamanın Başbakanı Hosokawa Morihiro Tokyo'da bir otelde silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu.

1992'de Shinzo Abe'nin partisinin Başbakan Yardımcısı Shin Kanimaru bir Liberal Demokrat Parti partisinde vuruldu, ancak yara almadan kurtuldu.

2007 yılında Nagazaki Belediye Başkanı Ito Icho, bir mafya grubunun üyesi olan bir adam tarafından vurularak öldürüldü.

Japonya'da silah edinme

Shinzo Abe'nin öldürülmesi, Japonya gibi katı silah önlemleri benimseyen bir ülkede insanları şok etti.

Japonya'da silah taşımak isteyen herkesin taşıma iznine ihtiyacı vardır; Kişi, kimseye tehdit oluşturmayacağına dair taahhütte bulunmuş olmalıdır.

Polis ayrıca Asya ülkesinde silah taşıyan herkes ve aile üyeleri hakkında bilgi alıyor; Polis ayrıca işini ve sabıka kaydını da araştıracak ve sağlık raporu isteyecek ve zihinsel bir sorunu olmadığını açıklamalıdır.

Silah yasasına göre, polis, silahı aldıktan sonra kişinin evine giderek, silahın üç kilitli bir kutuda vatandaşa ait olduğundan emin olmalıdır.

Japonya yaklaşık 125 milyon nüfusa sahip, ancak polisin silah taşıma izinleri sınırlı. Ulusal Polis Teşkilatı'na göre, 2020'de çoğunlukla av silahları olmak üzere 192.000 silah ruhsatı verildi.

Japonya'da sıkı önlemler silahlı saldırı sayısını azalttı. 2021'de intiharların yanı sıra 10 silahlı saldırıda bir kişi öldü, dört kişi yaralandı.

Yakuza adlı bir Japon mafya grubu, Japonya'daki silahlı saldırılarda aslan payını açıklıyor. Son beş yılda en yüksek ateş etme sayısı, üç kişinin öldüğü 22 olayla 2017 yılında gerçekleşti; Grup 13 olaydan sorumlu tutuluyor.

Yakuza, dünyanın en büyük mafya gruplarından biri olarak kabul edilir. Grup, 1960'larda yaklaşık 180.000 üyesiyle güçlü bir konuma sahipti. Mafya grubu çok zengindi ve ülke yetkilileri ve vatandaşlar arasında çok fazla korku yaratmıştı, ancak şimdi üye sayısı ve gücü azaldı. Bazı rakamlar, önemli bir kısmı yaşlı ve yoksul olan yaklaşık 23.000 üyesi olduğunu gösteriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli