DSÖ: Ukrayna’da 200 sağlık merkezine saldırı gerçekleşti

Haber Merkezi – Rusya-Ukrayna savaşı üçüncü ayına girerken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna'da şimdiye kadar hastane ve kliniklere düzenlenen 200 saldırının kayıtlara geçtiğini açıkladı. Ukrayna Sağlık Bakanı ise 40 hastanenin tamamen yok edildiğini, 500 hastanenin de hasar gördüğünü duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko Ukrayna'nın başkenti Kiev'de basın toplantısı düzenledi.

DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus, Rusya'nın Ukrayna'daki sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıları ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

DSÖ yetkilisi, Rusya'nın olası savaş suçu uyguladığına yönelik kanıtların toplandığını söyleyerek, Rusya'nın net bir biçimde sağlık merkezi saldırılarından sorumlu olmadığının da altını çizdi. Ukrayna'da şimdiye kadar hastane ve kliniklere düzenlenen 200 saldırı kayıtlara geçti.

Ghebreyesus, sağlık sisteminin savaş esnasında hedef alınmaması gerektiğini vurgulayarak, "DSÖ, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaş başlatmasından bu yana, 15 bin hastaneye destek sağladı ve 650 kişiye tıbbi malzeme verdi" dedi.

Ukrayna'ya seslenen Ghebreyesus, "Benim size bir mesajım var. DSÖ yanınızda ve Rusya'ya savaşın bitmesine yönelik çağrılarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Ukrayna Sağlık Bakanı: 10 sağlık uzmanı hayatını kaybetti, 40'ı yaralandı

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko da 24 Şubat'ta beri devam eden savaşa değinerek, "Savaş esnasında sağlık uzmanlarından 10'u hayatını kaybetti, 40'ı ise yaralandı" ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde 40 hastanenin tamamen yok edildiğini belirten Lyaşko, "Yaklaşık 500 hastane hasar gördü ve orada hizmetin verilmesi imkansızdır. Bu, DSÖ'nün prensiplerini ihlal ediyor. Rusya yasaklanan silahlar kullanıyor ve tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyor. Tüm meslektaşlarımdan Rusya'nın özgür Ukrayna'yı rahat bırakması için elinden geleni yapmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.