Beştepe görüşmesindeki 'Koltuk Skandalı' dünya gündeminde
Haber Merkezi - AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinde, Cumhurbaşkanının yanında yer verilmemesi, dünya gündemine oturdu. Charles Michel ve Çavuşoğlu açıklama yaptı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret esnasında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde karşılaştığı muamele Brüksel'in yanı sıra Avrupalı siyasetçiler tarafından eleştirildi.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen‘e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinde, Charles Michel gibi Erdoğan’ın yanında yer verilmemiş ve von der Leyen bu ikiliden oldukça mesafeli bir şekilde bir koltukta oturmak zorunda kalmıştı.
Sosyal medyada da gündeme oturan söz konusu olayı çok sayıda kullanıcı "SofaGate" (KoltukGate) etiketi ile paylaştı.
İki Avrupalı liderin Erdoğan'ı ziyaretine ait görüntülerde, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’in, Erdoğan’ın yanında oturma imkanı bulamayınca kısa bir şaşkınlık yaşadığı görülüyor.
Erdoğan'ın yanında oturması gerekiyordu
AB Komisyonu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Komisyon Başkanı von der Leyen için Erdoğan'ın yanında yer verilmemesinin şaşkınlık yarattığı, ancak Komisyon Başkanı'nın, "protokol kurallarına karşı, görüşmelerin içeriğine öncelik vermeyi tercih ettiği" bildirildi.
Sözcü ayrıca, Ursula von der Leyen'in protokol açısından Charles Michel ile aynı seviyede olduğunu ve bu sebeple görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında oturması gerektiğini ifade etti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'ın Ankara'daki görüşme sırasında kanapeye oturmak zorunda kalmasını Avrupalı siyaasetçiler de eleştirdi.
Avrupa Parlamentosundaki Sosyal Demokrat grubun başkanı Iratxe Garcia, kısa süre önce kadınları korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye’de, "şimdi de Avrupa Komisyonunun kadın başkanına, resmi bir ziyarette yer verilmediğini" belirterek, bunun "utanç verici" olduğunu dile getirdi.
AP'nin liberal milletvekillerinden Sophie in 't Veld ise, yaşanan olayın "tesadüf değil, kasıt olduğunu" ifade ederek, Charles Michel’in, Ursula von der Leyen’e gösterilen bu tavrı protesto etmemesini eleştirdi.
Ursula von der Leyen'e yönelik tavrı eleştiren bir diğer isim de Almanya'daki muhalefet partilerinden Yeşiller'in federal parlamento milletvekili Cem Özdemir oldu. Özdemir konuyla ilgili olarak, "Bu tarz işleri Putin, Erdoğan vb. gibi baskıcı maçolar bilinçli olarak yapar. (…) Sineye çekebilirsiniz ama buna mecbur değilsiniz. Ancak bu adamlardan (sineye çekerek) saygı göremezsiniz!"
AB Konseyi Başkanı Charles Michel'den açıklama
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından açıklama yaparak, son derece önemli bir görüşmenin böyle bir olay nedeniyle gölgelenmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.
Michel, "Ortaya çıkan görüntüler duruma kayıtsız kaldığım şeklinde yorumlandı ancak bu gerçeği yansıtmıyor. Durumun daha da kötüleşmesi yerine görüşmemizin önemine dikkat çekmek istedik. İstanbul Sözleşmesi, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konuları konuştuğumuz bu önemli görüşmenin böyle bir olayla gölgelenmesinden dolayı üzgünüm" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu'ndan eleştirilere yanıt
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaret esnasında basına yansıyan protokol mevzusuna ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirtti
Çavuşoğlu, Türkiye'nin köklü bir devlet olduğunu, her düzeyde sıklıkla ziyaret düzenlediğini ve misafir ağırladığını söyledi.
Çavuşoğlu, "Özellikle Türkiye'de yapılan görüşmeler, uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur" ifadesini kullandı.
Ziyaretler öncesinde protokol ekiplerinin bir araya geldiğini ve görüşmeler yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır." açıklamasında bulundu.
Çavuşoğlu, "Yani AB tarafının telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta. Bunu, Türkiye'ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık" diyerek "Türkiye yaptı." yönünde söylemler bulunduğunu, AB'nin iç uygulamalarına girmek istemediğini ifade etti.
Öte yandan Washington Post, "Türkiye'nin lideri iki AB başkanıyla biraraya geldi. Aralarındaki kadına sandalye verilmedi" başlığını kullandı. Gazete, Von der Leyen'in Michel ve Erdoğan'dan uzakta, diplomatik protokol açısından bir alt seviyede olan Çavuşoğlu'yla birlikte oturduğunu yazdı.
Ursula von der Leyen ve Charles Michel, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olası adımları görüşmek üzere salı günü Ankara'ya giderek, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.