Güney Kore Meclisi Devlet Başkanı Yoon’un azil önergesini reddetti

 Haber Merkezi - Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için muhalefetin sunduğu önerge, mecliste yeterli desteği bulamadı. 300 sandalyeli Ulusal Meclis'te önergenin kabulü için 200 oya ihtiyaç duyulurken, iktidar partisinin çoğu milletvekili oylamayı boykot etti.

Güney Kore'de muhalefet partilerinin, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için sunduğu önerge, yeterli desteği bulamadı. Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, önergenin kabulü için gereken 200 oya ulaşılamadı.

Muhalefet bloku nitelikli çoğunluğu sağlayamadı

Yonhap haber ajansının aktardığı bilgilere göre, 300 sandalyeli Ulusal Meclis'te, muhalefet bloku 192 sandalyeye sahipken, önergenin kabulü için iktidar partisi Halkın Gücü Partisi'nden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu. Ancak PPP milletvekillerinin çoğu oylamayı boykot etti ve yalnızca 3 milletvekilinin önerge lehine oy kullandığı bildirildi.

Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınmasını içeren önerge, anayasa gereği meclis üye tam sayısının üçte ikisinin (200 milletvekili) onayını gerektiriyordu. Muhalefet, gerekli çoğunluğa ulaşamadığı için önerge reddedildi.

Kim Keon-Hee hakkındaki soruşturma önergesi de kabul edilmedi

Ayrıca, Devlet Başkanı Yoon'un eşi Kim Keon-hee'ye yönelik "yolsuzluk ve seçimlere müdahale" iddialarının araştırılmasına ilişkin önerge de meclis gündemine geldi. Ancak bu önerge de yeterli sayıya ulaşamadı. Oylamada 198 milletvekili "evet" oyu kullandı, ancak 200 oya ulaşılması gerektiği için önerge kabul edilmedi.

Ne olmuştu?

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için meclise önerge sunmuştu.