Portekiz Başbakanı Antonio Costa istifa etti

07-11-2023
Etiketler Portekiz Başbakanı Antonio Costa İstifa Yolsuzluk
A+ A-

Haber Merkezi - Portekiz Başbakanı Antonio Costa, enerjiyle ilgili ihalelerin verilmesi sürecinde  yolsuzluk yaptığı iddiası nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

Soruşturmayı yürüten savcılıktan yapılan açıklamaya göre soruşturma, "fonların kötüye kullanılması, siyasi figürler tarafından aktif ve pasif yolsuzluk ve nüfuz ticareti" iddialarını kapsıyor.

AFP’nim bildirdiğine göre savcılıktan yapılan açıklamada Costa'nın, lityum arama ve hidrojen üretimi lisanslarının verilmesini hızlandırmak için kişisel müdahalede bulunduğu iddiasıyla da bağımsız olarak soruşturulacağı belirtildi.

Costa düzenlediği basın toplantısında, "Başbakanlık görevi, dürüstlüğüme dair herhangi bir şüpheyle bir arada yürütülemez. Bu koşullar altında istifamı Cumhurbaşkanına sundum" diye konuştu.

Portekiz cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre de Portekiz Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Costa'nın istifasını kabul etti ve parlamentodaki partileri erken seçim düzenlemek amacıyla yarın toplantıya çağırdı.

Parlamentoyu feshedip erken seçim çağrısında bulunabilmesi için cumhurbaşkanının aynı zamanda ülkenin en üst düzey siyasetçilerinin, eski cumhurbaşkanlarının ve diğer önemli şahsiyetlerin yer aldığı Danıştay'ı da toplaması gerekiyor.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Danıştay toplantısının hemen ardından millete hitap edecek" denildi.

Bugün operasyon düzenlenmişti

Portekiz medyası Bugün erken saatlerde, müfettişlerin çok sayıda bakanlığın yanı sıra Costa'nın ofisleri ve resmi konutunda arama yaptığını bildirmişti.

Savcılar daha sonra Altyapı Bakanı Joao Galamba'yı suçladıklarını ve Costa'nın genelkurmay başkanı için tutuklama emri çıkardıklarını bildirdi.

Soruşturma, ülkenin kuzeyindeki lityum madenciliği imtiyazlarının yanı sıra, Lizbon'un yaklaşık 100 kilometre (62 mil) güneyinde bir kasaba olan Sines'teki Start Campus şirketi tarafından inşa edilecek bir hidrojen üretim projesi ve veri merkezini kapsıyor.

Kaçma riski ve yasa dışı faaliyetlerin devam etme olasılığı nedeniyle Sines Belediye Başkanı ve Start Kampüsü'ndeki iki yönetici hakkında da tutuklama emri çıkarıldı.

Portekiz Çevre Koruma Ajansı'nın (APA) Yönetim Kurulu Başkanı da suçlandı.

Ne olmuştu?

APA, Mayıs ayında, elektrikli pillerin üretimi için gerekli bir metal olan lityum madenciliği projesini onayladı.

Eylül başında ikinci bir projeye yeşil ışık yakıldı. Projelere çevreci gruplar ve yerel halkın bir kısmı karşı çıkıyor.

Portekiz, Avrupa'nın en büyük lityum rezervlerine sahip ve kıtanın önde gelen üreticisi durumunda.

Portekiz Sosyalist Partisinden olan Costa, 2015'in sonlarından bu yana başbakanlık yapıyor ve Ocak 2022'de yeniden seçildi.

Costa’nın popülerliği yakın zamanda ulusal havayolu şirketi TAP ile bağlantılı bir skandal da dahil olmak üzere bir dizi skandalın ardından azaldı.

“TAPgate” adı verilen skandal, bir düzineden fazla bakan ve dışişleri bakanının görevlerinden ayrılmasına yol açtı.

Skandal yaklaşık bir yıl önce bir TAP yöneticisine 500 bin euroluk (534 bin dolar) kıdem tazminatı paketi verildiğinin ortaya çıkmasının ardından patlak vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli