ABD ara seçimleri: Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokratlara geçti

07-11-2018
Rûdaw
Etiketler ABD ara seçimleri Demokratlar Cumhuriyetçiler
A+ A-

Haber Merkezi - ABD ara seçimlerinde Demokratlar, Cumhuriyetçilerin elindeki kritik bölgelerde arka arkaya zafer kazandı.

 

ABD'de Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerinde Demokratlar, Cumhuriyetçilerin elindeki kritik bölgelerde arka arkaya zafer kazandı.

 

Cumhuriyetçiler ise, Senato'da zafere çok yakın. Demokratların elindeki Indiana Cumhuriyetçilere geçti, Teksas'taki nefes kesen yarışı da yine Cumhuriyetçiler kazandı.

 

ABD'de seçmenler, Senato'daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. Amerikan medyasının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Demokratların Temsilciler Meclisinde 31 sandalyesine karşın Cumhuriyetçiler şu ana kadar 36 sandalye elde etmiş görünüyor. Öte yandan ABD basını Temsilciler Meclisi'ni demokratların kazandığını takipçilerine son dakika olarak duyurdu.

 

Kritik Temsilciler Meclisi seçimlerinde ilk sandalye değişimi ise Florida ve Virginia eyaletlerinde yaşandı. Demokrat aday Jennifer Wexton, Cumhuriyetçi Temsilci Barbara Comstock'u Virginia'da Temsilciler Meclisindeki sandalyesinden etti. Bu sonuçla Wexton, ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerden koltuk alan ilk Demokrat oldu. Wexton, Virginia Eyalet Senatosunda Demokrat Senatör olarak görev yapıyordu.

 

Temsilciler Meclisi seçimlerinde Yahudi lobisinin güçlü isimlerinden Ileana Ros-Lehtinen ise Florida eyaletinde koltuğunu Demokrat aday Donna Shalala'ya kaptırdı. Shalala, Ros-Lehtinen'a karşı kazanarak, Wexton'ın ardından Cumhuriyetçilerin koltuğunu elde eden ikinci Demokrat isim oldu.

 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı yapan Shalala, 10 yıldır Miami Üniversitesinde rektörlük görevini yürütüyordu.

 

Michigan eyaletinden seçimlere giren Filistin asıllı Rashida Tlaib, yarışı kazanarak Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın oldu.


ABD Basını, Senato'da Cumhuriyetçilerin, Temsilciler Meclisi'nde ise demokratların kazandığını ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli