Kassam Tugayları: Kimdir, kaç üyesi var, hangi silahlara sahip?
Haber Merkezi – Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 30 bin civarında silahlı üyesi olan 6 tugaydan oluşuyor. Bu tugaylar da kendi içinde farklı birimlere bölünüyor.
Cumartesi sabahı İsrail blokajı altındaki Gazze'den İsrail'e atılan binlerce roketle mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkes sona ermiş oldu.
Gazze Şeridi'ni 2007'den beri kontrol eden Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "El Aksa Tufanı Operasyonu" başlattığını ve 5 binden fazla roket attığını duyurdu.
Kassam Tugayları ne zaman kuruldu, yapısı nasıl?
Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın silahlı kanadı olarak bilinen Kassam Tugayları ya da tam adıyla İzzeddin el-Kassam Tugayları, adını İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele verirken hayatını kaybeden Suriye asıllı Filistin lideri Şeyh İzzeddin El-Kassam'dan alıyor.
Hamas'ın askeri gücündeki artıştan sonra 1992 yılında örgüt, İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı kurmaya karar verdi.
Kassam Tugayları'nın kuruluşuna, Hamas öncesinde Gazze'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın "Mecd" ve "Filistinli Mücahitler" gibi bazı farklı isimler altında çalışmaları zemin hazırladı.
Stratejileri ve yapısı
Kassam Tugayları, 1 Ocak 1992'de kendilerine bağlı bir hücre tarafından yayınladığı ilk açıklamayla, Hamas'ın silahlı kanadı olduğunu duyurdu.
Kassam Tugayları, 80 öncesi Filistinli Marksist grupların aksine strateji olarak sadece Filistin toprakları içerisinde eylem yapmayı benimsiyor.
Yahya Ayyaş, Nizar Reyyan, Salah Şehade ve Ahmed Caberi gibi bir çok komutanını İsrail saldırılarında kaybeden silahlı grubun liderliğini Muhammed Deyf ve yardımcılığını Mervan İsa yürütüyor.
6 tugaydan oluşuyor
Euronews’in derlediği bilgilendirmeye göre Kassam Tugayları, 30 bin civarında silahlı üyesi olan 6 tugaydan oluşuyor. Bu tugaylar da kendi içinde farklı birimlere bölünüyor.
Filistin dışından hiçbir milis desteğini kabul etmeyen grup, mensuplarını dini, kültürel ve ahlaki yoğun bir eğitim sürecinden geçiriyor.
El-Kassam Tugayları, askeri çalışmalarına başlangıçta tabanca sonra tüfekle başladı.
Bağlılarının yerel imkanlarla ürettiği otomatik silahın ardından, bazı patlayıcıların yanında bombalar ve uzaktan kumandalı patlayıcı üretimlerini geliştirdi.
Örgüt bünyesinde Mühendislik birimi, Hava Savunma birimi, Topçu birimi, Fedailer birimi, Lojistik birimi uzmanlaşmış birimlere sahip.
İlk füze Kassam 1
İsrail'in güneyindeki Sderot Yahudi Yerleşim bölgesi 26 Ekim 2001'de el-Kassam Tugayları'nın fırlattığı ilk füzeye hedef oldu.
"Kassam 1" adıyla bilinen roketi Time dergisi Filistinlilerin roketi silah olarak kullanabildiği noktaya ulaştığını ifade ederek "Ortadoğuyu değiştirme imkanına sahip ilkel roket" şeklinde nitelemişti.
Hamas daha sonradan hızlıca yürüttüğü teknik çalışmalarıyla roketi geliştirerek "Kassam 2" adlı yeni modeli üretti. Kassam bu roketi ilk kez 2002 yılının Şubat ayında kullandı. Kassam 3 ve 4 modellerinden sonra örgüt üretilen roketlere liderlerini takma adlarının baş harfi ve roketin menzilinden oluşan isimler vermeye başladı.
M75, 2003 yılında öldürülen İbrahim el-Mukaddime'nin ardından M harfi ve 75 kilometre menzili olması nedeniyle rakam kodu aldı. R160 roketi 2004 yılında öldürülen Abdulaziz el Rantisi, J180 de 2012 yılında öldürülen Ahmed Caberi'nin adını taşıyor.
Yerli üretim füzelerin yanı sıra Kassam Tugayları İran yapımı Fecr-5 ve Grad füzelerini de kullandı.
Kassam Tugayları'nın artan füze kapasitesine cevap olarak İsrail Demir Kubbe adı verilen hava savunma sistemini kurdu.
İnsansız hava aracı üretti
Kassam Tugayları, 14 Temmuz 2014'te "nitelikli bir atılım gerçekleştirdiğini" duyurarak mühendisleri tarafından Ebabil ismi verilen insansız hava aracı ürettiğini duyurdu. Bununla dikkati çeken Kassam, "İsrail hava sahasında özel görevler yürütmek üzere 3 çeşit hava aracı ürettiğini" açıkladı.
Ayrıca Tugaylar, askerleri esir almak gibi bir çok operasyon da yapmıştı. Bunların en önemlisi 2005'de İsrailli er Gilad Şalit'i esir alması ve böylelikle İsrail'le antlaşma yaparak bin 27 Filistinli'yi serbest bıraktırması olmuştu.
Kassam, Gazze'ye karşı (2008 ve 2012) yıllarında açılan savaşta İsrail'e karşı koyma imkanı sağlamakla kalmamış aynı zamanda büyük teknolojik imkanlara sahip İsrail Ordusu'na büyük zararlar vermişti.