AVRUPA PARLAMENTO SEÇİMLERİ - 7 Kürt aday yarışıyor
Diaspora (Rûdaw) - Avrupa Parlamentosu seçimleri 6 Haziran’da başladı. Seçimlerde Kürt adaylar da yarışıyor. Adaylardan biri, "Kazanırsam Kürt meselesini meclise taşıyacağım" dedi.
Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesinde 6-9 Haziran tarihlerinde, birliğin ana yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni üyelerinin belirlenmesi için sandığa gidiyor.
720 sandalyeli AP seçimlerinde 5’i kadın 7 Kürt aday yarışıyor.
İsveç, Danimarka ve Almanya'da farklı partilerden 5 kadın ve 2 erkek Kürt aday parlamentoya seçilmek için ipi göğüslüyor.
Adaylar seçim kampanyalarında daha çok çevre sorunları, iklim değişikliği ve Paris Anlaşmasının uygulanmasına ağırlık verdi.
İsveç'te Sosyal Demokratlar listesinde Evin İncir ile Diana Gaffur, Danimarka'da Hediye Temiz, Barikan İsmail; İbrahim Benli, Taner Genç ve Almanya'da ise Özlem Demirel Sol listeden aday.
Alman Sol Parti'den Özlem Demirel
Özlem Demirel, 1984 yılında Malatya’da dünyaya geldi. 1989 yılında ailesiyle birlikte Almanya'ya taşındı. Bonn Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve tarih okudu.
Demirel, 2019 yılında Alman Sol Parti listesinden Avrupa Parlamentosu'na seçildi. Demirel bu dönem de partisinden aday oldu.
Almanya 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nda 96 sandalyeyle en fazla sandalyeye sahip ülke. Özlem Demirel'in partisinin ise parlamentoda 5 sandalyesi var.
Demirel, 2000-2004 yılları arasında Kuzey Ren-Vestfalya Öğrenci Temsilciliği Konseyi'nin Yönetim Kurulu üyesiydi. Aynı zamanda 2011'den bu yana bölgesel parlamentonun üyesiydi. İki yıl boyunca (2007 ve 2008) Avrupa Barış Konseyi Koordinasyon Grubu'nun Türkiye üyeliğinde bulundu.
2013-2014 yılları arasında Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nun federal başkanıydı.
Kürtçe bilmeyen Özlem, 2014-2018 yılları arasında Kuzey Ren-Vestfalya'da solun sözcüsü olarak çeşitli siyasi aşamalardan geçti. 2017'de partisinin bölgedeki ana adayıydı.
Özlem Demirel, ABD'ye İsrail ordusuna yardımı durdurma çağrısında bulundu.
İsveç'te iki Kürt kadın aday
Seçimler 27 Avrupa ülkesinin tamamında yapılacak ve 370 milyondan fazla Avrupalı oy kullanma hakkına sahip olacak. Avrupa Parlamentosu'nda 21 sandalyesi bulunan İsveç'te iki Kürt kadın aday oldu. Şu anda Avrupa Parlamentosu'nda beş sandalyeye sahip olan İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nden Evin İncir ve Diana Ghafoor seçimde aday gösterildi.
Evin İncir 1984 yılında Diyarbakır’da doğdu. Altı yaşından beri İsveç'te yaşıyor. 2013 yılında Uppsala Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2019 seçimlerinde partisinin listesinde Avrupa Parlamentosunu kazandı.
Evin İncir 22 yaşından beri çeşitli görevlerde bulundu ve Sosyal Demokrat Gençlik içerisinde siyasi bir geçmişi bulunuyor. Bir süre Olaf Palme Vakfı'nda çalıştı. Aynı zamanda Sosyal Enternasyonal'in sekreter yardımcısıydı.
Avrupa Parlamento seçimlerinin son günü olan 9 Haziran'da İsveç'te yapılacak.
Rûdaw’a konuşan İsveç Sol Parti üyesi Ferheng Şeyh Muhammed, "Almanya'da AB parlamento seçimleri bölgesel ve federal parlamento seçimlerinden farklı. Yalnızca parti listelerine oy verebilirsiniz" dedi.
Ferheng Şeyh Muhammed'e göre herhangi bir aday, partisinin listedeki sıralamasına bakılmaksızın oyların yüzde 5'ini alması halinde kendi oyu ile Avrupa Parlamentosu üyeliğini kazanmış oluyor.
Diana Gaffur: Kürt sorunun AP'ye taşıyacağım
İsveç Sosyal Demokrat Partinin Kürt adayı ise 1997 yılında Güney Kürdistanlı Kürt bir baba ve Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürt bir anneden dünyaya gelen Diana Gaffur.
Uluslararası ilişkiler alanında lisans diploması olan Kürt aday Diana Gaffur, babasının aslen Kerküklü olduğunu annesinin de İlam (Rojhılat) kentinde doğduğunu söyledi.
Diana 11 yaşından beri siyasetle ilgileniyor. Anne ve babasının Güney ve Rojhılatlı Kürtler olmaları nedeniyle yaşadıkları zorlukların onun siyasete ilgi duymasına ve Kürt meselesini Avrupa'nın önemli siyasi merkezlerine taşımasına teşvik ettiğini söylüyor.
Diana Gaffur Rûdaw’a "Seçilirsem Avrupa'da azınlık hakları ve dış ilişkiler üzerinde çalışmak istiyorum; bunlar çalışmak istediğim iki alan" şeklinde konuştu.
Kürt kızı Diana Gaffur sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa Parlamentosu'na seçilirsem eğer Kürt meselesini parlamentoda gündeme getirip Avrupalılara tanıtmak isterim. Umarım bir Avrupa-Kürt derneği kurmaya çalışırız, böylece bu birlik aracılığıyla Kürt meselesini Avrupa Parlamentosu'na taşıyabiliriz.”
Çocukluğundan beri siyasetle ilgilenen Diana, 2011 yılında siyasete girdi. 14 yaşında İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin gençlik grubuna üye oldu.
Danimarka'da dört Kürt aday
Avrupa Parlamentosu'ndaki Kürt adayların çoğu Danimarka'da. Ülkenin Avrupa Parlamentosu'nda 14 sandalyesi var ve temsilcilerini 9 Haziran’da oylayacak.
1999 doğumlu Hediye Temiz, Radikale Venstre listesinde yarışa katılıyor.
Hediye Temiz, Türkiye'nin Konya şehrinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 2018 yılında Kopenhag'daki Albertslund belediye meclisinin üyesi oldu. Belediye meclisinin kültür komitesinin başkanı görevini üstlendi.
İbrahim Benli, Avrupa Parlamentosu'nda bir sandalyeye sahip Sol Parti Birleşik Danimarka listesinde yer alan bir diğer Kürt aday. Benli, 1979 yılında Ankara'da Kürt bir ailede doğdu. 21 yaşından beri Danimarka'da yaşıyor. Evli ve 3 çocuk babası.
Danimarka'daki bir diğer Kürt aday ise Avrupa Parlamentosu'nda üç sandalyeye sahip olan Sosyalist Halk Partisi'nden Taner Genç.
1985 yılında Ankara'da Kürt bir ailede dünyaya gelen Genç, Ballerup Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapıyor.
Danimarka’da aday olan bir başka Kürt kadın aday Barikan İsmail ise Ilımlı Parti listesinde yer alıyor. Barikan, 1987 yılında Rojhılat’ın Şinolu bir baba ve Güney Kürdistan’ın Riwandiz kentinden bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aalborg Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bölümü'nde öğretim görevlisi olan İsmail danışman ve konuşmacı olarak kuruluşlarla çalışıyor.
Barikan 11 yaşından beri Danimarka'da yaşıyor. Sosyoloji ve İşletme alanında lisans diplomasına ve organizasyon ve strateji alanında yüksek lisans derecesine sahip. Lead the Talent programında geleceğin lideri seçildi.
Partisinin listesindeki beşinci aday olan Barikan, bir video mesajında "Bu Avrupa'nın en önemli seçimi, geleceğimizi belirleyecek en önemli seçim, bu yüzden oy vermelisiniz" dedi.
Barikan konuşmasının devamında şu mesajı verdi:
"Avrupa'da savaş yeniden canlandı, Avrupa çevre, sağlık, ekonomik sorunlar gibi bir takım krizlerle karşı karşıya. Artık Avrupa'da bölünmenin tohumları artık tohum değil, ağaç oldu. O ağaç gün geçtikçe büyüyor. Senin ve benim gibi çok kültürlü insanlar için kuralların daha zorlaşmasının nedeni bunlar."