Kürtler’in 2 kâbusu: IŞİD ve Naziler

Dortmund (Rûdaw) – Kürtler, IŞİD saldırılarından dolayı sığındıkları Avrupa’da da şiddet ve ırkçı muamelelere maruz kalıyor.

Rûdaw’a konuşan ve kısa bir süre önce Almanya’ya sığınan Şêrko adlı Ezidi genç, Kürdistan’da IŞİD’den kaçtıklarını ancak Almanya’da ise Naziler’in peşlerini bırakmadığını söyledi.

Oturum hakkı almayı bekleyen Şêrko, “Geldiğim 20 gün içinde kalabalık gruplar 3 kez bize saldırdı. Polis korumaya çalışıyor ancak sabaha kadar gözlerimize uyku girmiyor.” dedi

Avrupa’da ırkçı grupların mültecilere karşı tepkisi giderek artıyor.

Rojava’nın (Suriye Kürdistanı) Kamışlo kentinden Almanya’nın Drotmund kentine sığınan Sadiye ve 5 evladı da Neo-Nazi tehdidi altında.

Rûdaw’a konuşan Sadiye, burada çok korktukları ve kendilerini güvende hissetmediklerini dile getirerdi. Sadiye,“Biz Suriye askerlerin ve radikal İslamcı grupların tehdidinden kaçtık ancak burada da Naziler bizi tehdit ediyor. Bizden ne istediklerini bilmiyoruz” diye konuştu.

Almanya’da 2013’ten sonra mülteci kamplarına yönelik saldırlar 3’e katlanırken, geçen senen 150 saldırının geçekleştirildiği ifade ediliyor.

Ülkede İslam ve göçmen karşıtı hareket PEGİDA da mültecileri tehdit ediyor.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Dortmund Polis Sözcüsü Oliver Payler, mültecilere yönelik kışkırtıcı saldırıların arttığını dikkat çekti.

Payler, mültecilerin cangüvenliği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Ülkeye Romanlar ile Macarlar’ın ardından Suriyeliler’in de akın etmesinden sonra Neo – Nazi grupların kışkırtmasıyla ırkçılar harekete geçiyor.