Erbil (Rûdaw) - İsveç, NATO üyeliğinin onaylanması karşılığında, Türkiye tarafından talep edilen bir kişiyi iade etmeye karar verdi. Türkiye tarafından talep edilen başka bir kişinin iadesi ise reddedildi.
Türkiye, İsveç'i, 2016'daki 15 Temmuz darbe girişimi ve PKK ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü çok sayıda kişiyi koruduğunu iddia ederek NATO başvurusunu onaylamıyor.
İsveç ise iade kararlarının mahkemelerin kontrolünde olduğunu ve İsveç’te bağımsız yargıya müdahale edilemeyeceğine vurgu yapıyor.
Ancak, İsveç Adalet Bakanlığı, “dolandırıcılık” suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılan 29 yaşındaki Ömer Altun'un iade edileceğini duyurdu. Bakanlık, iadenin Altun'un Türkiye'ye döndüğünde yeniden yargılanması şartıyla kabul edildiğini bildirdi.
AFP'nin haberine göre 30 Mart tarihli karar, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin iadeye yeşil ışık yakmasının ardından geldi.
Bakanlığın açıklamasında, “Hükümet, yüksek mahkemenin Ömer Altun'un Türkiye'ye iadesini engelleyen hiçbir şey olmadığına ilişkin değerlendirmesini paylaşıyor" denildi. Öte yandan Ankara'nın "silahlı terör örgütü" üyesi olduğunu iddia ettiği İsveç vatandaşı 51 yaşındaki Mehmet Zakir Karayel'in iade edilmesi talebi ise hükümet tarafından reddedildi.
İsveç yasalarına göre, İsveç vatandaşı olan bir kişi başka bir ülkeye iade edilemiyor. İskandinav ülkesi İsveç, geçen yıl en az iki Türkiye vatandaşını iade etmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın