Güney Sudan'da BM’ye ait helikoptere ateş açıldı: Çok sayıda ölü ve yaralı

07-03-2025
Etiketler Güney Sudan Helikopter UN
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan Misyonu (UNMISS), Güney Sudan'ın kuzeyindeki Yukarı Nil eyaletindeki Nasir şehrinde tahliye işlemi yürüten bir BM helikopterinin açılan ateş sonucu düştüğünü, 1 BM personelinin öldüğünü, 2 personelin yaralandığını ve bazı Güney Sudanlı askerlerin de öldüğünü bildirdi.

UNMISS'ten yapılan yazılı açıklamada, düşürülen helikoptere ilişkin "Yukarı Nil eyaletindeki Nasir'de tahliye işlemi yürüten bir BM helikopteri, bugün ateş altına alındı, bunun sonucunda bir mürettebat üyesi öldü ve iki kişi de ağır yaralandı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Güney Sudan Halk Savunma Kuvvetlerinin (SSPDF) yaralı bir General de dahil olmak üzere birkaç üyesinin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca açıklamada, tahliyenin, UNMISS'in Nasir'deki şiddeti önleme ve SSPDF ile "silahlı gençler" arasında "önemli kayıplara ve sivillerin yerinden edilmesine neden olan son çatışmaların ardından siyasi gerginliği azaltma çabalarının bir parçası" olduğu kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve UNMISS Başkanı Nicholas Haysom, "UNMISS personeline yapılan saldırı iğrençtir ve uluslararası hukuka göre bir savaş suçu teşkil edebilir." açıklamasında bulundu.

Çıkarmaya çalıştıkları kişilerin öldürülmesinden de üzüntü duyduklarını belirten Haysom, sorumluları belirlemek ve hesap vermelerini sağlamak için bir soruşturma yapılmasını talep etti.

Açıklamada, misyonun, tüm aktörleri daha fazla şiddetten kaçınmaya ve ülke liderlerini diyalog yoluyla gerginlikleri çözmek ve Nasir'deki ve daha genel olarak güvenlik durumunun kötüleşmemesini sağlamak için acilen müdahale etmeye çağırdığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanından halka sükûnet çağrısı: Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrinde yaşanan saldırılar sonrası halkı sükunete davet ederek, "Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu krizi hükümet olarak ele alacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Mayardit, halka hitaben yaptığı konuşmada, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrinde konuşlu hükümet güçlerinin 8 yılın ardından yeniden konuşlandırılması sürecinin olağan bir askeri prosedür olduğunu ancak bu rutin değişikliğin bazı kesimlerce "silahsızlandırma" olarak lanse edilerek gerilimin tırmandırıldığını belirtti.

Nasir şehrine saldıran "Beyaz Ordu" adlı milis gücün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Muhalefete (SPLM-IO) bağlı olduğunu söyleyen Mayardit, "28 Şubat'ta, Machar benden bir toplantı talep etti. 3 Mart'ta gerçekleştirdiğimiz toplantıda, kendisi bu gerilimi yatıştıracağını ifade etti ve tüm taraflara güvence verdi. Ancak 4 Mart'ta, Beyaz Ordu birlikleri, Nasir'deki askeri garnizonumuza saldırdı." ifadesini kullandı.

Mayardit, saldırılar sırasında hükümet güçlerinin büyük bir direniş gösterdiğini belirterek, "Genel Komutan Majur Dak Thel, birkaç subayıyla son ana kadar mevzisini savundu. Machar, bizzat kendisini arayarak teslim olmasını istedi ancak General Thel bunu reddetti." dedi.

"Bir pilot ve bir mürettebat dışında kimse kurtulamadı"

Cumhurbaşkanı Mayardit, şunları kaydetti:

"6 Mart'ta BM helikopterleri Nasir'e iniş yapmaya çalıştı ancak ateş açıldı. İkinci denemede Sudan Halk Kurtuluş Ordusu-Muhalefet (SPLA-IO) güçleri geri çekilmeye ikna edildi ancak helikopter kalkış yaparken yine saldırıya uğradı. 7 Mart sabahı yapılan son tahliye girişimi ise bir felaketle sonuçlandı. Helikopterler tahliye sırasında ağır ateş altında kaldı. Bir pilot ve bir mürettebat dışında kimse kurtulamadı. Malakal'a inmek zorunda kalan helikopterlerden biri düştü ve içindeki herkes hayatını kaybetti."

Yaşanan "trajediye rağmen barışın korunacağı" mesajını veren Cumhurbaşkanı Mayardit, "Ulusumuza bir kez daha sesleniyorum: Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu krizi hükümet olarak ele alacağız. Hukuku çiğneyenler mutlaka hesap verecek. Tüm vatandaşlarımızdan sükunetlerini korumalarını rica ediyorum." diye konuştu.

General Majur Dak Thel ve hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı dileyen Mayardit, "Onlar, vatanları için kahramanca mücadele etti. Adları tarihimizde şerefle anılacaktır. Ruhları şad olsun." dedi.

 Güney Sudan'da gerginlik

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan, 2011 yılında, yapılan referandumla Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazandı.

Ülke, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Yıllarca süren savaşın ardından 2018 ve 2022'de taraflar barış anlaşmasına imza atsa da kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanamadığı ülkede, farklı kabileler ve gruplar arasında şiddet olayları ara sıra yaşanıyor.

Son günlerde çoğunluğu Machar'ın da mensubu olduğu Nuer kabilesinden oluşan "Beyaz Ordu" adlı milis güç, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrini ele geçirdi.

Bunun üzerine Machar'ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketinden-Muhalefet (SPLM-IO) birkaç general ve bakan gözaltına alındı.

Bu olayların barış anlaşmasını tehlikeye attığı düşünülüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli