IŞİD'le Mücadele Sonuç Bildirgesi açıklandı

07-02-2019
Rûdaw
Etiketler ABD IŞİD
A+ A-

Haber Merkezi- ABD'de gerçekleştirilen IŞİD Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısının Sonuç Bildirgesinde, “IŞİD’in Suriye ve Irak'ta sahadaki varlığının yenilmesi önemli bir kilometre taşıdır, fakat bu, IŞİD’e karşı mücadelemizin bittiği anlamına gelmiyor" denildi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, 79 ülkeden temsilcinin katıldığı toplantının ardından sonuç bildirgesi yazılı olarak açıklandı.

 

Bildirgede, IŞİD’in Suriye ve Irak'ta neredeyse tamamen mağlup edilmesinden memnuniyet duyulduğu, fakat örgütün yeniden canlanmaması için gerekli tedbirlerin ihmal edilmemesi gerektiği belirtildi.

 

Koalisyon üyesi ülkelerin örgüte karşı verdiği mücadelede ciddi bir mesafe kat ettiğine vurgu yapılarak, sahada kazanılan mücadelenin diğer alanlarda da devam ettirileceği kaydedildi.

 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

"IŞİD’in kalıcı olarak yenilmesi, Koalisyonun kolektif çabalarının ana amacı olmaya devam edecektir. Geçen yıl Irak ve Suriye'de IŞİD’in elindeki yerlerin temizlenmesi ve 7.7 milyon insanın IŞİD’in esaretinden kurtarılmasından memnuniyet duyuyoruz.

 

IŞİD’in internet üzerindeki etkisini yok ettik ve örgütün finans kaynakları üzerinde Koalisyon üyesi ülkelerin destekleri, BM Güvenlik Konseyinin kararları ve Suriye ile Irak'taki askeri operasyonlarla baskı kurduk.

 

IŞİD’in Suriye ve Irak'ta sahadaki varlığının yenilmesi önemli bir kilometre taşıdır, fakat bu, IŞİD’e karşı mücadelemizin bittiği anlamına gelmiyor.

 

Koalisyon, BM Güvenlik Konseyinin 2254 numaralı kararı ve Cenevre'de varılan sonuç uyarınca Suriye'de siyasi geçişin sağlanmasına, tüm Suriyelilerin iradesini temsil eden kapsayıcı, mezhep eksenli olmayan bir hükümet kurulmasına ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek verecektir.

 

Koalisyon üyeleri, mücadelenin bir sonraki adımını tartışmaya açacaktır. Bu durum, Suriye ve Irak'ta IŞİD’in yeniden canlanmasını engellemek adına önemli bir adım olabilir.”

 

IŞİD’in saklanmasının yanı sıra militanlarını ve silahlarını başka bölgelere göndermesini engellemek için Irak hükümetiyle çalışacakları belirtilen açıklamada, Irak'a terörle mücadele kapsamında askeri ve Irak halkına insani yardım konusunda da destek verileceği ifade edildi.

 

Açıklamada, "Yabancı Terörist Savaşçılar", "IŞİD-Karşıtı Finansman", "İletişim" ve "İstikrar" çalışma gruplarının kurulmasına karar verildiği ifade edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli