VİDEO - Rûdaw çatışmaların şiddetlendiği Donetsk'teki Bahmut kentinde

Ukrayna (Rûdaw) – Rûdaw ekibi Rus ordusunun ele geçirmek için yoğun bir şekilde bombaladığı ve çatışmaların yaşandığı Bahmut kentini görüntüledi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut kenti, son dönemde en yoğun çatışmaların yaşandığı bölge durumunda. Rûdaw muhabiri Dilnaya Rahman ve beraberindeki çekim ekibi savaşın yoğunlaştığı bölgeye gitti. Ekimiz kente ulaştığında bombalar kentin çevresine düşüyordu.

 Çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle Bahmut’un yüzde 90'ı göç etti. Kalanlar ise yiyecek ve ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluklar çekiyorlar. Ancak evlerini ve topraklarını yine de bırakmak istemiyorlar. “Yiyecek bir lokma ekmek olduğu sürece evlerimizi terk etmeyeceğiz” diyorlar.

Ekmek almak için sıraya giren Ukraynalı vatandaşlardan bazıları Rûdaw mikrofonuna konuşuyor. Yaşlı bir  kadın “Ne ev kaldı ne de binalar. Bir aydır emeklilik maaşımı almış değilim” diyor. Kadının yanındaki erkek ise “Nereye gideyim? Kim beni ister ki? Burası benim topraklarım benim şehrim” şeklinde konuşuyor.

Kadın bir kez daha konuşuyor ve yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dile getiriyor:

“Mayıs ayından beri gaz kesik. Ekim ayından bu yana elektrik ve internetimiz kalmadı. Çok zor bir dönemdem geçiyoruz, hiçbir şeyimiz kalmadı.”

Rus ordusu Bahmut kentini kontrol etmek için tüm gücüyle saldırırken Ukrayna ise  Donetsk, Lohansk ve Donbass bölgelerine daha fazla asker konuşlandırdı.

Ukrayna ordusunda görevli Alexes isimli komutan Rûdaw’a şunları söyledi:

"Ukrayna kuvvetleri savunmaya devam ediyor, geri adım yok. Ukrayna kuvvetleri şehri sonuna kadar koruyacak ve geri çekilmeyecek. Ukrayna kuvvetleri prensiplere göre yaşıyor ve ölümden korkmuyor. Yaşam hakkına sahip. Burası bizim topraklarımız ve  kimse bizden alamaz.”

Bakhmut, doğu Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde yer almaktadır.Rus birliklerinin Herson'dan ve Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki diğer bazı kasaba ve köylerden çekilmesinden sonra, Bakhmut'un kontrolü Rus kuvvetleri için önemli bir başarı olacaktır.

Bahmut kenti Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alıyor. Rus birliklerinin Herson ile Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki diğer bazı kasaba ve köylerden çekilmesinden sonra, Bahmut'un kontrolünü sağlması Rusya için için önemli bir başarı ve moral olacak.