Haber Merkezi – ABD’de son yılların en kritik ara seçimi bugün yapılıyor. 100 üyeli Senatonun 34 üyesi ve Temsilciler Meclisinin 435 üyesinin tamamı değişecek. Seçim, Trump için sınav niteliğinde.
ABD'de son yılların en kritik ara seçimleri olarak gösterilen Kongre ara seçimleri için halk yarın sandık başına gidiyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği günden bu yana giderek artan iç siyasi tartışmalar, yarın yapılacak ara seçimleri daha da önemli hale getirdi.
Amerikalıların sandıklara daha fazla gittiği ve birçok uzmanın "son dönemin en önemli ara seçimi" değerlendirmesini yaptığı 6 Kasım seçimleri, ülke gündemindeki tartışmaların bir numaralı ismi ABD Başkanı Trump için de adeta bir referandum olacak.
ABD halkı kimi seçmek için sandığa gidiyor?
ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki 435 üyenin tamamının değişeceği seçimlerde Demokratlar, bir adım önde gözüküyor. 100 sandalyeli Senato'da ise Cumhuriyetçiler bu seçimlerde de üstünlüklerini korumaya yakın.
Mevcut durumda Senatoda 51 Cumhuriyetçi, 47 Demokrat ve 2 bağımsız senatör bulunuyor. Temsilciler Meclisinde ise 237 Cumhuriyetçi ile 193 Demokrat var, 5 milletvekilliği ise boşta. Ayrıca bu seçimlerde 50 eyaletin 34’ünde valilik seçimleri de yapılacak.
ABD’de genel olarak ara seçimlere katılım başkanlık seçimine kıyasla daha az. Ancak ülkede kendisini daha fazla hissettirmeye başlayan kutuplaşma nedeniyle bu seçimlere daha fazla katılım bekleniyor.
Ara seçimler neden önemli?
ABD’de Kongre, üst meclis olarak da bilinen Senatörler Meclisi ve alt meclis ya da halkın evi olarak da bilinen Temsilciler Meclisi olmak üzere iki meclisten oluşuyor. Başkanın bir yasayı imzalamasından önce, yasanın her iki meclisten de geçmesi gerekiyor.
ABD’deki ara seçim başkanlık koltuğuna oturan ismi değiştirmese de meclis üyelerini değiştiriyor. Bu da yasaların geçişini kontrol etmek anlamına geliyor. Aynı zamanda ara seçimlerde ABD başkanının ilk yarı performansı da değerlendirilmiş oluyor. Cumhuriyetçiler her iki kanatta da üstünlüklerini devam ettirmeyi, Demokratlar ise en az birinde üstünlüğü ele geçirerek 2020 başkanlık seçimleri için avantaj sağlamayı amaçlıyor.
Demokratlar ara seçimlerden ne bekliyor?
Demokratların ara seçimlerdeki temel stratejik hedefi Cumhuriyetçilerin Kongredeki yasama gündemini belirleme yetkisini ortadan kaldırmak, farklı bürokratik pozisyonlara yapacağı atamaları engellemek, ülke çapında Demokrat Partinin ideolojisini ve değerlerini yansıtacak liberal yasaları geçirmek, 2020 başkanlık seçimlerine eli güçlü girebilmek. Yani demokratlar, ara seçimleri pozitif bir momentum olarak görüyor.
Demokratlar çoğunluğu ele geçirirse ne olur?
Hem alt hem de üst mecliste Cumhuriyetçiler çoğunlukta. Ancak BBC’de yer alan habere göre anketler, Demokratların Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlayacağını öngörüyor. Çoğunluğun sağlanması durumda Demokratlar, Cumhuriyetçi Trump’ın atacağı her adımı engelleyebilme, Trump veya yönetimindekiler hakkında soruşturma açabilme gücüne sahip olacak.
Trump görevden azledilebilir mi?
Demokratların çoğunluğu elde etmesi durumunda eline geçecek en büyük kozlardan biri de Başkan Donald Trump’ın görevden azledilmesi sürecini dahi başlatabilecek olmaları. Trump’ın görevden azledilmesi için Senatonun 3'te 2'sinin oyuna ihtiyaç duyuluyor. Ancak ABD tarihinde böyle bir olay hiç yaşanmadı.
Cumhuriyetçilerin çoğunluğu koruması durumunda ise ABD Başkanı Trump, ikinci yarıda da politikalarını daha ileri taşımak için desteğini pekiştirmiş olacak.
Müslüman adaylarda son 18 yılın rekoru
Bu seçimlerde Müslüman adayların sayısının da önceki dönemlere göre ciddi artış gösterdiği ve 2000 yılından sonraki en yüksek seviyesine ulaşıldığı ifade ediliyor.
Amerikalı Müslümanların siyasete katılımını artırmayı hedefleyen JETPAC (Adalet Eğitim Teknolojisi Siyasi Savunuculuk Merkezi), 110 civarında Amerikalı Müslümanın ülke genelindeki çeşitli Kongre, eyalet, yerel ve federal pozisyonlarda aday olduğunu, bunlardan 40'ının ön seçimleri kazanarak ara seçimlerde yarışmaya hak kazandığını açıkladı.
JETPAC, bu adaylardan 5'inin Temsilciler Meclisi, 7'sinin parti il başkanlığı, 14'ünün eyalet meclisi, 11'inin belediye, 2'sinin yargı ve son olarak Temsilciler Meclisi üyesi olan Keith Ellison'un ise Minnesota eyaleti Başsavcılığı için yarıştığını kaydetti.
Kaynak: AA, BBC, AP, VOA News
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın