Avusturya'da başarılı bir Kürt ailesinin hikayesi

2 saat önce
Kawe Ahmed ve ailesi
Kawe Ahmed ve ailesi
Etiketler Diaspora Avusturya Kürt aile Kawe Ahmed
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) -  Avusturya'da yaşayan Kürt aile, rengiyle, yaşam tarzıyla hem Kürt kültürünü yaşatma hem de entegrasyon konusunda başarılı bir örnek sunuyor.

Diaspora ekibi geçen hafta seçim kampanyası için Avusturya'da olduğu süreçte bazı ilginç hikayelere tanıklık etti.

Bunlardan biri de iyi bir entegrasyon örneği olan Rojavalı bir ailenin başarı hikayesi.

Yurt dışında yaşayan pek çok Kürt aile iki kültür arasında kalarak, parçalanma riski ile karşı karşıya kalabiliyor.

Buna rağmen  yine de bazı başarılı örnekler de var. Diasporada başarılı bir ailenin  en iyi örneklerinden biri de Kawe Ahmed'in ailesi. Ailenin oğullarından biri Avusturya ordusunda görevli diğeri ise hukuk okuyor.

Çocukları Kürtçeyi unutmasın diye anne ve baba birbirleriyle iyi bir uyum sağlamış durumda.

Ailenin çocukları Avusturya'da dünyaya gelmelerine rağmen Kürtçeyi ve kültürlerini iyi bilmelerinin yanı sıra Avusturya toplumuyla da uyum içerisindeler.

Avusturya vatandaşı Rojavalı ailenin babası Kawe Ehmed Gergeri diasporaya geliş hikayesine ilişkin şunları söyledi:

"Ben Kawe Ahmed Gergeri, Kürdistanlıyım. 1991 yılında Avusturya'ya geldim ve o dönemden beri hem okuyup hem çalışarak bugünlere geldim.

Yol yapım şirketinde çalışmaya başladım. 1992 yılından bugüne kadar yani 32 yıldır o şirkette çalışıyorum.

"Kürt kültürüne daha fazla önem vermeliyiz"

Kawe Ahmed Gergeri, Avusturya'da Kürtlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, şöyle devam etti:

“Özellikle 2015’ten itibaren Avusturya’da Kürtlerin nüfusu arttı. Viyana’da 120’nin üzerinde Kürt aile var. Eğer dürüst olursak birbirimize yardım edebilir, Kürt kültür ve sanatına daha fazla önem verebiliriz."

“Her Kürt ailesi küçük bir Kürdistan’dır”

Avusturya’da Kürt dili ve kültürüne yönelik sayısız çalışma yürüttüklerini belirten Gergeri, "Aslında Avusturya'daki her bir ailenin küçük bir Kürdistan olduğunu görüyorum. 32  yıl boyunca burada birçok Kürt örgütü, derneği ve akademisi kurmayı başardık. Kürtlere mesajım ailelerine çok önem vermeleri, kültürümüzden ve inançlarımızdan vazgeçmemeleridir. Aile bireylerine ve özellikle evin hanımına daha fazla önem verin çünkü o evin temelidir" dedi.

"Bir oğlum orduda diğeri hukuk öğrencisi"

Kawe Ahmed, bir oğlunun Avusturya ordusunda görev yaptığını diğerinin ise hukuk fakültesinde okuduğunu belirterek şunları söyledi:

"Oğlum Eryan şu anda üniversitede hukuk okuyor ve bu yıl onun yılı. Kendisi akıllı bir genç ve akıllı bir aktivist. Aynı zamanda buradaki  Kürt akademisinin aktif bir üyesi. Diğer oğlum Aras ise IT (bilişim teknolojileri) bölümünden mezun oldu. Avusturya ordusunda görevli. Kendisinden büyük guru duyuyorum.”

22 yaşındaki Eryan Kawe ise Avusturya’da dünyaya geldi. Şu an hukuk fakültesi son sınıf öğrencisi.

Anne ve babasının verdiği destek sayesinde bugünlere geldiğini belirten Eryan,  ebeveynlerine minnettar olduğunu kaydetti.

Kawe Ahmed'in eşi Rowend Muhammed  de ailenin ve çocukların önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Benim için ailemde en önemli şey çocuklarımdır. İşimi ne kadar seversem seveyim çocuklarım benim için daha önemli. Çocuklarımı doğru şekilde eğitmeye çalıştım. Çünkü bu ülke bizim ülkemize benzemiyor. Ülkemizde hayatın zorlaştığı doğru, birçok Kürt ailenin buraya geldiğini ve çoğu zaman aralarında sorunlar yaşadığını görüyoruz.  Dolaysıyla onlara, bir erkekle bir kadın arasında herhangi bir sorun olduğunda, her ikisinin de birbirinin elini tutmasını ve sorununu çözmesini tavsiye ediyorum. Erkeklerin de evlerine ve çocuklarına daha fazla önem vermeleri, zamanlarını onlara ayırmaları çok önemli."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli