ABD'den TSK'nın askeri operasyonlarına ilişkin açıklama
Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarında düzenlediği operasyonlara ilişkin yapılan açıklamada, “Siviller korunmalı ve zarar görmelerinden kaçınılmalı” ifadelerine yer verildi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nin sorularını yanıtladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Irak ile Türkiye arasında 15 Ağustosta imzalanan mutabakat zaptından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Sınır ötesi operasyonlarla ilgili olarak Türkiye hükümetinin Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleriyle koordinasyon sağlaması için teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.
ABD’li yetkili çatışmalarda "sivillerin korunması ve zarar görmemesi" çağrısında bulundu.
Toplumsal Barış Timleri’nin (CPT) aktardığına göre geçtiğimiz 33 yılda İran ve Türkiye’nin hava ve kara saldırıları nedeniyle 425 sivil vatandaş hayatını kaybetti.
Türkiye ve Irak'ın imzaladığı askeri mutabakat zaptı
Türkiye ve Irak savunma bakanları, 15 Ağustos Ankara'da yapılan görüşmelerin ardından "Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı"nı imzalamıştı.
Tarafların “tarihi” olarak nitelendirdiği anlaşma kapsamında, Irak'ın başkenti Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kurulmasına karar verildi.
Anlaşma, iki ülkenin başta “terörizmle mücadele” olmak üzere son dönemde güçlendirdikleri güvenlik işbirliğinin bir aşama daha ileri götürülmesi açısından önemli.
Ankara’da 15 Ağustosta gerçekleştirilen ve iki ülkenin dışişleri, savunma bakanları ile istihbarat yetkililerini bir araya getiren Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı, Türkiye-Irak arasında son dönemde görülen yakınlaşmayı daha da ileri götürecek mutabakat zaptıyla noktalanmış oldu.
İki ülke Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kuracak. Bu merkez "sadece terörizmle değil, Irak Dışişleri Bakanı’nın da ifade ettiği gibi insan kaçakçılığı, narkotik gibi sınır ötesi organize suç örgütleriyle de ortak mücadeleye" odaklanacak.
İkinci merkez ise Musul yakınlarında yer alan ve 2015’den bu yana Türk askerinin kontrolünde olan Başika Üssü'nde kurulacak.
Türkiye, bu üsse IŞİD’in Irak’ın önemli bir bölümünü ele geçirdiği dönemde Irak silahlı kuvvetlerine eğitim ve destek amaçlı asker göndermiş ancak daha sonra buradaki varlığı kalıcı hale gelmişti.
Geçmişte Irak yönetimleri, Türkiye’nin üssü boşaltmasını talep etmiş ancak olumlu yanıt alamamışlardı.
Bu anlaşmayla Başika Üssü’nde Türkiye-Irak Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacak. Ancak Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin basın toplantısında, bu üssün kontrolünün Irak Silahlı Kuvvetleri'ne devredileceğini belirtmişti.