Kanada Erbil'deki temsilciliğini kapatma kararı aldı

06-06-2024
Karwan Faidhi Dri
Etiketler Kanada Erbil Erbil Valisi Kanada Dışişleri Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kanada'nın Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kanada'nın Erbil'deki ofisini kapatacağını ve Mart 2025'te Irak ve Ürdün'deki diplomatik  varlığını azaltacağını duyurdu.

Rûdaw English’ten Karwan Faidhi Dri’nin sorularını yanıtlayan Kanada Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Kanada’nın IŞİD ile mücadele için oluşturulan Ortadoğu Stratejisi misyonu 2025’in Mart ayında sona ereceğini, halihazırda Kanada Büyükelçiliğine bağlı Erbil'deki temsilciliğini de kapatacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı sözcüsü, "Stratejik misyon sona erdiğinde Kanada'nın Ürdün ve Irak'taki diplomatik varlığında kıstlamaya gidilecek ve Kanada'nın Erbil'deki ofisi kapatılacak" ifadelerini kullandı.

Muhafazakar Parti Milletvekili ve Kürt Dostluk Grubu Başkanı Tom Kmiec Eylül ayında Kanadalı milletvekillerinden oluşan bir heyetle birlikte Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmişti Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğinden özgüyle bahestmişti.

Tom Kmiec partisinin, bir sonraki Kanada seçimlerinde zafer kazanması durumunda Erbil'deki Kanada temsilciliğini konsolosluğa genişletmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Başkent Erbil’le ilgili şu sözleri kullanmıştı:

“Uçaktan indikten sonra kentin içinde arabayla gezerken ve yetkilileri ziyaret ederken tamamen kendimi güvende hissediyordum. Bence burası çok güvenilir bir şehir.”

Kmeic'e göre, muhafazakar eski Kanada Başbakanı Stephen Harper, 2015 yılında Kanada'nın Erbil'deki diplomatik misyonunu bir konsolosluğa genişletmek istedi ancak partinin seçimleri rakipleri Liberal Parti'ye kaybetmesinin ardından planlarını gerçekleştiremedi.

Kanada, IŞİD’in 2024’te Irak ve Suriye’de birçok önemli kenti ele geçirdikten sonra ABD öncülüğündeki  Uluslararası Koalisyon Güçleri misyonu çerçevesine dahil olmuş, Ortadoğuya güçlerini göndermişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli