Ukrayna Savunma Bakanlığından Rûdaw’a: 200 bin Rusya askeri öldürüldü

06-05-2023
Etiketler Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak Rusya-Ukrayna Savaşı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak, Rusya’nın “büyük bir yenilgi” aldığını belirterek “Yaklaşık 200 bin Rus askerini öldürdük” dedi.

Rusya kontrolündeki bölgelere taarruz başlatmaya hazır olduklarını belirten Sak, amaçlarının Ukrayna’nın egemenliğini sağlamak olduğunu kaydetti.

“Kremlin için bir utanç kaynağı”

Rûdaw TV’de Zana Kayanî’nin sunduğu bültene konuk olan Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak, “Rus ordusunun Ukrayna ile girdiği savaşta büyük bir yenilgiye uğradığını biliyoruz. Rusya, yenilgisini halkına nasıl duyuracağını bilmiyor çünkü bu, Kremlin için bir utanç kaynağı” ifadelerini kullandı.

“Kremlin, Rus halkı için cehennemi yarattı”

“Rusya'nın birçok düşmanı var ve Kremlin, Rus halkı için cehennemi yarattı” diyen Sak, Kremlin Sarayı’na yönelik drone saldırısının Ukrayna ile savaşı meşru göstermek için Rus istihbaratı tarafından düzenlenmiş olabileceğini belirtti.

En çetin savaşın Bahmut’ta yaşandığını dile getiren Yuriy Sak, “Şehrin batısı ve ana yollar hâlâ Ukrayna ordusunun elinde” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak, Rus güvenlik şirketi Wagner’i “terörist” diye niteleyerek “Wagner, şu anda Bahmut’ta savaşıyor ama kaldıkları sürece daha çok askerleri öldürülecek. Eylülden bu yana bin 500 askerleri öldürüldü” şeklinde konuştu.

Wagner’in sivil halka rastgele ateş açtığını, Ukraynalı askerlerin kafalarını kestiğini öne süren Yuriy Sak, Ukrayna’nın bölgelere henüz giremediği için bu “suçları” kanıtlayamadığını ifade etti.

“Mutlaka karşı saldırıya geçeceğiz”

Sak, ordularının taarruz için yeterli teçhizata sahip olduğunu ve mutlaka karşı saldırıya geçeceklerini belirtti.

“Ukrayna savaş uçağı edinmek istiyor”

“Almanya ve Danimarka gibi Ukrayna müttefikleri, bizi desteklemeye ve bize savaş mühimmatı ile silah göndermeye devam ediyor” diyen Yuriy Sak, “Ukrayna, Rus askeri mevzilerine daha aktif ve isabetli bir şekilde saldırabilmek için savaş uçakları ve uzun menzilli füzeler edinmek istiyor” şeklinde konuştu.

“Rusya askerleri ya ülkeyi terk edecek ya da öldürülecek”

Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı, “Rusya askerleri ya ülkeyi terk edecek ya da öldürülecek” diyerek toprak egemenliklerini sağlamak istediklerini ve Rusyalı üst düzey yetkililerin yargılanmaları gerektiğini aktardı.

“Rusya’nın yaklaşık 200 bin askeri öldürüldü”

Yuriy Sak, kayıp sayılarına ilişkin şunları söyledi:

“Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre, Rusya’nın yaklaşık 200 bin askeri öldürüldü, bizim de askerimiz öldü fakat öldürülen Rusya askerlerine kıyasla çok daha az sayıda çünkü biz askerimizi Rusya’nın yaptığı gibi savaş cephesine rastgele göndermiyoruz ve birliklerimizi akıllıca kullanıyoruz.”

“13 milyon Ukraynalı yerinde oldu”

Savaşın 13 milyon Ukraynalıyı yerinden ettiğini belirten Sak, 5 milyon kişinin Ukrayna içinde göç ettiğini 8 milyon kişinin ise ülke dışına çıkmak durumunda kaldığını kaydetti.

“Tahıl Anlaşması tehlikede”

“Rusya, Karadeniz'de gemileri engellemeye devam ediyor” diyen Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Sak, Tahıl Anlaşması’nın Rusya politikaları nedeniyle iptal edilme veya yenilenmeme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sak, kendilerine F-16 verilmesi durumunda gemileri koruyabileceklerini ve böylece tahıl ihracatının devam edebileceğini dile getirdi.

Rusya, 24 Şubat 2022’de başlayan savaştan bu yana Ukrayna’nın doğusundaki 4 bölgeyi kontrolü altına aldı. Rusya, buradaki Rus halkını korumak için bu bölgelere girdiğini belirtiyor.

Rusya; Donetsk ve Zaporijya'nın tamamını, Herson'daki Dnipro Nehri'nin doğu kısmı ile Donetsk bölgesinin yaklaşık yüzde 70'ini kontrol ediyor ve buraları Rus egemen topraklarının bir parçası olarak tanımlıyor.

Ukrayna, savaşın sona ermesinin ancak Rusya’nın bu bölgelerden çekilmesi ve Ukrayna egemenliğine saygı duymasıyla mümkün olabileceğini belirtiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli