Kuzey Kore Lideri Kim Putin ile görüşmek için trenle Rusya'ya gidiyor

05-09-2023
Etiketler Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Rusya Vladimir Putin
A+ A-

Haber Merkezi - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un özel zırhlı treniyle, Rusya’yı ziyaret edeceği ve  Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği bildirildi.

ABD ve Avrupa medyası Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bu ay zırhlı trenle Kuzey Kore'den Rusya’ya bir yolculuk yapacağını yazdı.   

ABD'li ve müttefik kaynaklara dayandırılan habere göre  Kim, ender bir yurt dışı gezisinde başkent Pyongyang'dan muhtemelen zırhlı trenle Rusya'nın Pasifik kıyısındaki Vladivostok'a gidecek ve burada Putin'le buluşacaktı.

Jong-un, Putin ile ilk görüşmesini yapmak için de 2019 Nisan’ında aynı hattan zırhlı bir trenle yolculuk yapmış ve  Vladivostak kentinde iki lider bir araya gelmişti.

Kuzey Kore'ye çok da uzak olmayan bir liman kenti olan Vladivostok'ta iki lider, Moskova'nın ileri teknolojisi olan uydular ve nükleer enerjili denizaltılar karşılığında Kim'in Rusya'ya top mermileri ve tanksavar füzeleri göndermesini görüşecek.

ABD'nin iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiği bir dönemde, Kim'in planladığı ziyaret haberi, Rusya'nın Kuzey Kore ile ortak askeri tatbikatlar düzenlemeyi tartıştığını açıklamasının ardından geldi.

Yetkililere göre, her iki lider de 10-13 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan Doğu Ekonomik Forumu'na katılmak üzere Vladivostok'taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi kampüsünde olacak .

Kim'in aynı zamanda Rusya'nın Pasifik filosuna ait donanma gemilerinin yanaştığı Pier 33'ü de ziyaret etmeyi planladığı belirtildi.

Kuzey Kore, 9 Eylül'de kuruluşunun yıl dönümünü kutluyor.

Çarşamba günü Beyaz Saray, gizliliği kaldırılmış istihbarata atıfta bulunarak Putin ve Kim'in olası bir silah anlaşmasını tartışan mektup alışverişinde bulundukları konusunda uyardı .

Beyaz Saray sözcüsü John F. Kirby, iki ülke arasındaki askeri işbirliğine ilişkin üst düzey görüşmelerin "aktif olarak ilerlediğini" söyledi. ABD'li yetkililer, ABD'nin düşmanı olarak kabul edilen liderler arasındaki kişisel bağların durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli