Sea-Eye: Bu yıl 659 göçmeni boğulmaktan kurtardık

Haber Merkezi - Rûdaw'a konuşan Alman insani yardım kuruluşu Sea-Eye'in temsilcisi Konstanze Schone, yalnızca bu yılın ilk yarısında 659 göçmeni Akdeniz'de boğulmaktan kurtardıklarını söyledi.

Konstanze Schone Sea-Eye'in kurulduğu 2015 yılından bu yana denizde 17.000'den fazla göçmenin hayatını kurtardığını söyledi.

Konstanze Schone sadece 2023 yılındaki beş aramada 504 kişiyi kurtardıklarını söyledi.

Schone, Sea-Eye'in özellikle Avrupa tedbirleri nedeniyle bir takım engellerle karşılaştığını, bunların arasında İtalya'nın 2023'te çıkardığı ve kurtarma gemilerinin göçmenleri kurtardıktan hemen sonra İtalyan yetkililerle iletişime geçmesini gerektiren yasanın da olduğunu söyledi.

Sözcü Schone, göçmen yardım kuruluşlarının işini zorlaştıran bir diğer etkenin ise göçmenlerin ve kurtarma ekiplerinin hayatlarına ciddi bir tehdit oluşturan Libya sahil güvenliği olduğunu söylüyor.

“Libya sahil güvenliği sorun teşkil ediyor”

Schone, AB tarafından finanse edilen Libya sahil güvenliğinin "bazen son derece acımasız ve şiddetli hareket ettiğini ve bunun da ölümlerle sonuçlandığını" söyledi.

Sea-Eye'in 2023'teki maliyeti 2,5 milyon euro veya arama başına yaklaşık 250.000 euro idi.

Organizasyon, bağışçılardan ve Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen fonla çalışıyor.

Schone, örgütün özellikle geçen yıl Sea-Eye 4'e 120 gün boyunca el konulduğu İtalya'da hukuki zorluklarla da karşı karşıya olduklarını bildirdi.

İtalyan mahkemeleri son olarak gemilere el konulmasının yasa dışı olduğuna karar verdi.

Konstanze Schone, "Bazen İtalyan yetkililer tarafından tutuklanmakla tehdit ediliyoruz" dedi.

Sea-Eye, kurtarılan göçmenlere uygun tedavi ve barınma sağlamak amacıyla çalışmalarını Alarmphone ve Alman Doktorlar Birliği de dahil olmak üzere diğer STK'lerle koordine ediyor.

Örgüt, Avrupa Birliği'ni yasadışı göçün temel nedenlerini ele almaya çağırıyor. Schone, "Ötekileştirmek yerine, AB'yi göçün nedenlerini ele almaya çağırıyoruz" dedi.

Schone, “Göçmenlerin denizdeki durumu hala çok zor ve tehlikeli. 2015'te de aynıydı, şimdi de aynı. Binlerce insan ölüyor” dedi.

BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2014'te Akdeniz'de boğulan veya kaybolan göçmenlerin sayısı 30 bini aştı.