Fukuyama’dan Rûdaw’a: Kürdistan'da devletiniz olmalı

05-07-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Francis Fukuyam Kürdistan Bölgesi Devlet ABD Irak Dünya Bankası
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD'li ünlü siyaset bilimci Francis Fukuyama, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yolsuzlukla mücadelenin en önemli koşulunun “devlet” mekanizması olduğuna dikkati çekti. “Bence bunun en etkili yolu Kürdistan’da devlet sahibi olmanızdır” diyen Fukuyama, devletin bilgi ve beceri sahibi insanları görevlendirmesi gerektiğini söyledi.

Washington’da 26-27 Haziran tarihlerinde Dünya Bankası tarafından düzenlenen Gelişim İçin Yolsuzlukla Mücadele Küresel Forumu’na katılan ünlü düşünür Francis Fukuyama, Rûdaw TV’den Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Fukuyama, “Irak devlet yapısı içerisinde Kürdistan Bölgesi gibi bir federal bölge yolsuzluğa karşı nasıl mücadele edebilir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bence en etkili yöntem Kürdistan’da kendi devletiniz olmasıdır. Devlet derken devletin yeteneği dediğimiz bilgili ve yetenekli insanları kastediyorum. Bu insanlar Kürdistan partilerinin bir parçası olmamalı. Teknokrat olmalı ve yeteneklerine ve kabiliyetlerine göre işe alınmalıdır. Devlet kurumunu etkin bir şekilde nasıl yönetecekleri konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar. Siyasetçiler kendilerine yakın kişileri atıyorlar. Diğer yerlerde olduğu gibi bu Kürdistan'da da var."

Yolsuzlukla mücadelenin halkın hesap sorabileceği bir mekanizma ile mümkün olabileceğini belirten Fukuyama, “Çoğu zaman iktidardaki siyasetçiler yolsuzlukla mücadele organlarının yetki sahibi olmasını istemezler, dolayısıyla onlara adalet yetkisi vermezler. Dolayısıyla bu devlet içerisindeki siyasi dengeye bağlı” dedi.

Irak'ta bazı siyasi partilerin yolsuzluk yapan kimi gruplara güç verdiğini belirten ünlü düşünür Fukuyama, “Ancak Kürdistan'da buna önem vermeni gerektiğini düşünmüyorum. Bunun yerine kurumlarınıza ve kendi yönetim becerilerinize odaklanmalısınız” ifadelerini kullandı.

Fukuyama, “Yolsuzlukla mücadelede Kürdistan Bölgesi halkını ne ölçüde destekliyorsunuz?” sorusuna da, “Kürdistan kendi devletine sahip değil ancak Dünya Bankası’nda insanlarınızın olması önemlidir. Bence bu size çok yardımcı olacaktır” yanıtını verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli