Toronto Üniversitesi’nde Kürt Dili ve Edebiyatı kursu

05-04-2020
Mihemed Emin Demir
Etiketler Kanada Toronto Üniversitesi Kürtçe Kürt Dili ve Edebiyatı Kursu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kanada’da bulunan Toronto Üniversitesi, üniversite öğrencilerine yönelik Kürt Dili ve Edebiyatına Giriş kursu düzenliyor.

Toronto Üniversitesi, Yakın ve Orta Doğu Medeniyetleri Bölümü’nde 4 Mayıs ve 15 Haziran tarihleri arasında Kürt Dili Edebiyatına Giriş dersleri verileceğini açıkladı. Kürt Dili ve Edebiyatına Giriş dersleri Rojhılatlı Prof. Jaffer Sheyholislami tarafından verilecek.

Rûdaw’a konuşan Prof. Jaffer Sheyholislami, Kürt Dili ve Edebiyatına Giriş kursunun üniversite yönetimi tarafından başlatıldığını ve derslerin İngilizce verileceğini söyledi.

Jaffer Sheyholislami, “Toronto Üniversitesi yönetimi, 2018 yılında Kürt yazar Amir Hassanpour’u anmak için üniversitede düzenlenen konferans ve bu yıl Mart ayında düzenlenen Kürt Araştırmaları konferansında Kürt ve Kürdistanla ilgili konulara  ilginin yüksek olduğunu görünce bana davetiye göndererek misafir akademisyen olarak Kürt Dili ve Edebiyatı kursu düzenlememi istedi” dedi.

Kursun bir sefere mahsus olarak düzenlendiğini belirten Prof. Sheyholislami, kursa ilginin fazla olması durumunda üniversite yönetiminin Kürt Dili ve Edebiyatı kurslarını devam ettireceğini ifade etti.

Kuzey Amerika’da ilk kez bir üniversitenin böyle bir kurs düzenlediğini kaydeden Sheyholislami, sözlerine şunları ekledi:

“Toronto Üniversitesi dünyanın en ünlü üniversiteleri arasında yer alıyor. Kursun başarılı olması çok önemli. Kursun başarılı olması durumunda yeni kurslar da düzenlenecek. Kürt Araştırmaları programları da başlatılabilinir. Ama üniversite yönetimi talep ve ilginin fazla olmasına önem gösteriyor.

Sheyholislami, dersin amacının Kürtçe’yi öğretmek olmadığını Kürt ve Kürdistan’a dair bilgi sağlamak olduğunu vurguladı.

4 Mayıs ve 15 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan kursta dersler haftada iki gün Pazartesi ve Çarşamba günleri öğleden sonra 15:00 ile 17:00 saatleri arasında verilecek. Kürt Dili ve Edebiyatı kursuna farklı ünirversitede okuyan öğrenciler de katılabilecek.

Üniversite tarafından derse dair yapılan açıklamada, öğrencilere Kürtlere ve Kürdistan'a dair genel bir bilgi sağlamanın yanı sıra, oturumların çoğunun dil ve edebiyatta çeşitli alt başlıklara ayrılacağı kaydedildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli