İran ve Rojhılat diasporası 11 haftadır Beyaz Saray önünde gösteri düzenliyor

04-12-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Beyaz Saray İran Rojhılat Gösteriler Diaspora
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran ve Rojhılat’ta Jina Emini’nin ölümü ardından patlak veren gösteriler  iki buçuk ayını geride bırakırken Kürdistan ve İran diasporası 11 haftadır Beyaz Saray önünde ABD’nin İran’a daha fazla baskı yapması amacıyla dayanışma gösterileri düzenliyor.

Kürt kadın Jina Emini’nin İran ahlak polisinin gözaltına alması sonrası yaşamını yitirmesi ardından Rojhılat’ta başlayan ve İran’ın geneline yayılan protestolar iki buçuk ayını geride bırakırken gösterilere dünya genelinde destekler sürüyor.

ABD’de yaşayan Rojhılat ve İranlılar 11 haftadır Beyaz Saray önünde İran'daki göstericiler ile dayanışma amacıyla gösteriler düzenliyor. ABD vatandaşlarının da katıldığı gösterilerde İran’a karşı Washington yönetimini daha sert yaptırımlar almasını istiyor.

Washington’daki İranlı halkların gösterilerini düzenleyen komitede Rojhılatlı Kürt kadın Sirwe Selimi de aktif yer alıyor.

Rûdaw mikrofonuna konuşan Kürt kadın Sirwe Selimi, İran ve Rojhılat’taki gösterilerin sesi olmak istediklerini belirtiyor ve ekliyor:

“Bir Kürt olarak bu gösterilerin düzenlenmesinde aktif yer alıyorum. 11 haftadır burada gösteri düzenliyoruz. Beluc, Kürt, Fars ve Azeri tüm İranlı haklarının ortak mesajını duyurmaya çalışıyoruz.”

Gösterilere İran’da yaşayan tüm bileşenler kendi ulusal sembolleri ve bayrakları ile katılıyor.

Tara Ali isimli İranlı gösterici “En azından İran’da yaşayan halkıma destek amaçlı bu gösteriye katılıyorum. Çok büyük baskı altındalar ve zulüm altındalar. En azından biz de burada her hafta onların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Sonuç alana kadar devam edeceğiz” dedi.

Her hafta Beyaz Saray önünde başlayan gösteriler ABD Başkanı Joe Biden’ın 100 metre kadar uzaktaki ofisine kadar devam ediyor. Gösterilere İran ve Rojhılatlıların yanı sıra Amerikalılar da katılıyor.

Gösteriye detsk veren Tattooist Daniel Hardsty ise gösterilere her hafta katıldığını blirterek şunları söylüyor:

“Bu halkı desteklemek için buradayım. Umarım kazanırlar. Her hafta buradaki gösteriye katılıyor ve onlarla dayanışma içerisinde olduğumu gösteriyorum.”

Gösterilerde artık evrensel bir hal alan “Jin, Jiyan, Azadî” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganın yanı sıra ABD’nin atom anlaşmasından çekilmesi, İran’da rejim değişikliği için yaptırımların arttırılması, adaletin sağlanması gibi talepler dile geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli