Dini liderler Kıbrıs sorunu konusunda Papa’dan siyasi destek istedi

04-12-2021
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi – Katolik dünyasının ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kıbrıs  ziyaretinin ikinci gününde temaslarına devam etti.

Papa Francis, Lefkoşe'de bir stadyumda düzenlenen toplu ayinde yaptığı konuşmada Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne üstü kapalı atıfta bulunarak, “yaraların sarılması acımızı birlikte taşıdığımızda, sorunlarımızla birlikte yüzleştiğimizde, birbirimizi dinlediğimizde ve konuştuğumuzda gerçekleşir” diyerek toplumlararası uzlaşı çağrısı yaptı.

Toplu ayinde konuşan dini liderler de Türkiye ile ilgili eleştirilerini dile getirerek Papa’dan siyasi destek istedi

İlk olarak Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos'u 2. Hristomos'u ziyaret eden Papa, daha sonra Apostle Varnavas Katedrali'nde "Sen Sinod Meclisi" üyeleriyle buluştu.

Papa, burada yaptığı konuşmada, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin İncil'in ortak yolundan geldiğini söyledi.

İki kilise arasındaki uzlaşmadan bahseden Papa, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki dostluk ve karşılıklı anlayışın artması temennisinde bulundu.

Papa, daha sonra Lefkoşa'daki GSP Stadyumu'nda büyük ayine katıldı. Ayine, Kıbrıs Cumhuriyeti  lideri Nikos Anastasiadis, Rum yetkililer, din adamları ve binlerce kişi katıldı.

Euronews’in aktardığına göre Papa burada yaptığı konuşmada adada geçmişten gelen yaraların sarılması çağrısında bulunurken, buradaki siyasi ve dini liderler Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerini yineledi.

Papa Francis, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne de üstü kapalı atıfta bulunarak, “yaraların sarılması acımızı birlikte taşıdığımızda, sorunlarımızla birlikte yüzleştiğimizde, birbirimizi dinlediğimizde ve konuştuğumuzda gerçekleşir” diyerek toplumlararası uzlaşı çağrısı yaptı.

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2'nci Hrisostomos ise Papa Francis ile yaptığı görüşmede doğrudan Türkiye’yi ve Kuzey Kıbrıs’ı hedef aldı.

Kıbrıs’ın Türk kesiminde Hristiyan ibadet yerlerinin camiye dönüştürüldüğü, buralardaki değerli eserlerin çıkartıldığını ima eden ve tarihte Katoliklerin baş düşmanı olarak Hun İmparatoru Atilla’yı örnek veren Başpiskopos 2'nci Hrisostomos, “Sadece kana susamış Atilla'yı taklit etmekle kalmadılar, onu da aştılar. Bu kutsal ve adil mücadelede... Aktif desteğinizi bekliyoruz” dedi.

Papa Francis konuşmasında isim vermeden kutsal objelerin gerçek sahiplerine teslim edilmesi gerektiğini savundu. Papa Francis, geçen yıl Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürmesine tepki göstermişti.

"Çözümsüzlük" konusunda Türkiye'yi suçladı

Kıbrıs Cumhuriyeti  Lideri Nikos Anastasiadis ise Papa Francis ile yaptığı görüşmede Kıbrıs'ta çözümsüzlük noktasında Türkiye'yi suçlayarak, "Kıbrıs Osmanlı'nın parçasıdır" söyleminden rahatsızlık duyduklarını kaydetti.

Anastasiadis, Papa'ya ithafen "Buradaki varlığınız Kıbrıs sorununun çözümü için harcadığımız çabalar açısından önemli" ifadelerini kullandı.

Papa ise bu görüşmede coğrafi olarak küçük ancak büyük tarihe sahip bir ülkeye "ibadetçi" olarak geldiğini belirtti.

Papa, "Kıbrıs'ta gerçekleştirilmekte olan dinler arası diyaloğa destek ve dayanışmamı ifade etmek istiyorum. Kayıpların dramını unutmayalım. Kıbrıs Akdeniz'de barışın açık bir şantiyesi olsun. Barışa giden yolu tek 'diyalog' kelimesi niteler" sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli