NATO Genel Sekreteri: Baltık ülkelerinin savunma planı kabul edildi

04-12-2019
Rûdaw
Etiketler NATO Jens Stoltenberg Baltık planı
A+ A-

Haber Merkezi - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Baltık ülkeleriyle ilgili savunma planının kabul edildiğini de söyledi. Litvanya Cumhurbaşkanlığı da, Türkiye Baltık Planı'na onay verdiğini açıkladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi sona erdi.

Londra Deklarasyonu'nun açıklanması sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, “Üyelerimiz iletişim alt yapısının güvenliği konusunda mutabık kaldılar. Müttefiklerimiz aynı zamanda ortak yük paylaşımı konusunda görülmemiş iş birliği yaptı. Avrupa ve Kanada 130 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tarihte görülmemiş bir rakamdır. NATO'yu güçlendirecektir” dedi.

Enerji alt yapısının korunması ve teknolojik üstünlüğün korunması için önemli kararlar alındığını belirten Stoltenberg, “Rusya ile ilgili önemli tartışmalar yapıldı. Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasına karar verildi. Etkin silahsızlanma için çabalarımıza devam etme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, toplantıda Çin'in yükselişini ele alıklarını vurgulayarak, “Bizim güvenliğimize etkileri düşünüldü. Liderler ittifak olarak birlikte karar vermemiz gerektiği görüşünü bildirdi. NATO değişen dünya ile birlikte değişmeye devam etmektedir. Bu anlamda yeni bir süreç başlatarak NATO'nun siyasi boyutunu güçlendirmek için adımlar atmaya karar verdik” diye konuştu.

"İlk 70 yılımızı geride bırakmanın gururuyla geleceğe bakıyoruz” diyen Jens Stoltenberg açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya'da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor. İhtiyaç olursa daha fazla askerle müdahale edebileceğiz. İttifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlar da yenileniyor. Bugün de Baltık ülkeleri ve Polonya'nın planlarını yenilemiş bulunuyoruz. Baltık ülkeleri, Polonya'nın savunma planı yenilendi."

Rusya ve Çin değerlendirildi

 “NATO olarak güçlü olmamız gerekiyor. Güçlü bir şekilde silahsızlanma konusunda Rusya ile masaya oturabiliriz. Rusya'nın ihlalleri endişe yaratıyor” diyen Jens Stoltenberg, "NATO geleneksel olarak önce Sovyetler sonra Rusya'ya odaklanmıştır. İlk kez Çin konusunda analizler yapıldı. Çin'den kaynaklanan sorunları değerlendirdik. Hepimiz şunu kabul edebiliriz. Çin'in ekonomik yükselişi ekonomik fırsatlar da sunuyor. Ama Çin'in yeni ve teknolojik silahlara büyük yatırımlar yaptığını da biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, “Bizim konuşmamız gereken silahsızlanma anlaşmalarına Çin'in nasıl entegre edileceği konusu önemli. Çin önemli anlaşmaların parçası. Yapmamız gerekenlerden biri silahsızlanma anlaşmasının gözden geçirilmesi” dedi.

Tüm ittifak üyelerinin yenilenmiş güvenlik planları üzerinde anlaşmalarının önemli olduğunu vurgulayan NATO Genel Sekreteri, “Bu ittifakı ilerletebildiğimizi gösteriyor. Tüm müttefiklerimiz 5’inci maddeye bağlılıklarını yinelediler. Bizim birinci amacımız savaş açmak değil barıştır. Savaşları engellemektir. Bunun en iyi yolu çelik gibi bir kenetlenmedir. Bir müttefike saldırıldığında bu ittifaktan karşılık görmek demektir” değerlendirmesinde bulundu.

YPG konuşumadı

Jens Stoltenberg, bir soru üzerine zirvede YPG’nin tartışılmadığını belirterek, "NATO müttefiklerinin, YPG’nin nasıl tanımlanacağı konusunda farklı düşünceleri ve görüşleri olması bilinen bir durumdur. YPG’nin nasıl tanımlanacağı konusu spesifik olarak tartışılmadı. Ama terörizm ile mücadelede elde ettiğimiz çıkarımların riske atmamak konusunda tüm müttefikler hemfikir” ifadelerini kullandı.

Litvanya: Türkiye NATO'nun Baltık Planı’na onay verdi

Öte yandan Litvanya Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada da “Türkiye’nin Baltık ülkeleri için yapılan NATO savunma planlarını onaylamayı kabul ettiği” belirtildi.

Türkiye geçen hafta Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'na onay vermemişti.

Ankara, bu kararı, YPG'nin tehdit olarak tanımlandığı Türkiye Savunma Planı belgesinin yayımlanmasına ABD'nin de aralarında olduğu 8 müttefikin izin vermemesi üzerine almıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO müttefiklerinin YPG'yi “terör örgütü” olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı'na karşı çıkmaya devam edileceğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli