Stoltenberg: İran Rusya’ya SİHA sunuyor, bu kabul edilemez

04-11-2022
Rûdaw
Etiketler Stoltenberg NATO SİHA İHA İran Ukrayna Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - Uluslararası toplum İran'ı iddia edilen insansız hava araçları tedariki için suçlamaya devam ediyor.

NATO Genel Sekreteri Perşembe günü, İran'ın Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya yardım etme planlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Ukrayna, geçtiğimiz haftalarda Rusya'yı büyük Ukrayna şehirlerine yönelik son saldırılarında İran silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullanmakla suçladı.

Moskova, savaşta kullanılan İran yapımı SİHA’lar hakkında bilgisi olmadığını söylerken, Tahran defalarca Moskova'ya SİHA gönderdiğini reddetti.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İstanbul’da bir araya geldi.

Stoltenberg daha sonra düzenlediği basın toplantısında, “İran'ın Rusya’ya insansız hava araçları sunduğunu ve Rusya'ya balistik füze teslimatı yapmayı düşündüğünü görüyoruz. Bu kabul edilemez. Hiçbir ülke bu yasadışı savaşta Moskova'ya destek vermemeli” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Naser Kanaani de Tahran'ın Ukrayna'daki "gereksiz" savaşın sona ermesine yardım etmeye hazır olduğunu ve suçlamaları "temelsiz" olarak nitelendirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da İranlı mevkidaşı Amir Abdullahiyan ile telefonda görüştü.  Kuleba’nın İran'dan Rusya'ya sivilleri öldürmek ve Ukrayna'daki kritik altyapıyı yok etmek için kullanılan silah akışını derhal durdurmasını talep ettiği bildirildi.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, Rusya'ya SİHA sağlamakla suçlayarak son haftalarda İran'a yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli