Ezidi Katliamı Almanya’da anıldı

04-08-2019
Ala Şalî
Ala Şalî
Etiketler Ezidi Şengal Katliamı Almanya Anma Nadya Murad
A+ A-
Almanya (Rûdaw) - Şengal Katliamı kurbanları katliamın 5. yıl dönümünde Almanya’nın Stuttgart kentinde anıldı.

Ezidi Katliamı’nın anıldığı Stuttgart’taki programa, siyasi parti temsilcileri, bölge yetkilileri ve Kürt Ezidi aileler katıldı.

Rûdaw’a konuşan Nobel ödüllü Kürt Ezidi Nadya Murad, “Şengal Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti ancak Ezidiler halen evlerine dönemedi. Şengal imar edilemedi. İki hükümetten de Şengal için çalışmalarını istiyoruz” dedi.

İlk olarak bin 100 Ezidi kadın ve kızı kabul eden Almanya’nın Baden-Württemberg bölgesi, şimdi de Kürt Ezidi Katliamı’nın soykırım olarak tanınması ve Şengal’in imarı için çaba gösteriyor.

Anmada bir konuşma yapan Baden-Württemberg bölgesinin bir bakanı, “İlk baştan itibaren Kürt Ezidilerin başına gelen katliamın bir soykırım olduğunu söyledik. 3 Ağustos Ezidilere karşı soykırımın başlandıcıydı. Partimiz katliamın soykırım olarak kabul edilmesini destekliyor ve çaba gösteriyor. Şu anda önemli olan, Ezidilerin Şengal’e dönmesinin kolaylaştırılması için tüm siyasi tarafların devreye girmesidir. Ayrıca Şengal halkının güvenliğinin garanti altına alınması gerekir” ifadelerini kullandı.

 



Şu ana kadar 100 bin Kürt Ezidi Almanya’ya göç etmiş. Almanya hükümeti Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki kamplardaki yardıma muhtaç Ezidileri kabul etme kararı almış.

Sosyal Demokrat Parti Başkanı, “Omuzlarımızdaki en önemli görev Şengal’in imarının garanti edilmesidir. Almanya hükümeti bunun için bir çok mekanizmayı harekete geçirmiş. Ama maalesef şu ana kadar amaçladığı noktaya ulaşamadı. Bundan dolayı ilk ve en önemli şey ayrılan paranın yerine ulaşabilmesi için imar sürecinin ayrıntılı olarak takip edilmesi gerekir. Bu da Şengal’in imar edilmesidir” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli