YOL HARİTASI - Schengen nasıl kurtulur?

Brüksel (Rûdaw) – Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen Anlaşması'nı kurtarmak için, üye devletlerin başlattıkları sınır kontrollerini sene sonuna kadar bitirmesini öngören bir yol haritası yayımladı.

 

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, planın açıklandığı basın toplantısında, "Schengen bizim birliğimiz demek. Eğer dış sınırlarımızı koruyamazsak, içeride özgürce seyahat edemeyiz" dedi.

 

Yeni önlemler içermeyen yol haritasında üye devletlerden mevcut AB kanunlarına uyması ve sığınmacıların bir ülkeden diğerine gitmesini sağlamaya son verilmesi istendi.

 

Yunanistan’a kontrol uyarısı

 

Yol haritasında, Yunanistan'ın 12 Mayıs'a kadar sınırlarında daha iyi bir kontrol sağladığını göstermesi gerektiği belirtildi.

 

Yunanistan talebi yerine getirmezse Schengen üyeliği askıya alınabilecek.

 

Yol haritasında, kurulması planlanan AB Sınır ve Sahil Muhafız Birliği'nin Ağustos ayında operasyonel olması ve "genel durumun izin vermesi halinde istisnai güvenlik önlemlerine Aralık 2016'da son verilmesi" istendi.

 

18 milyar euro riskte

 

Planın başarısız olması halinde ise senelik 18 milyar euroya kadar bir maliyetinin olacağı, 13 milyon turist kaybı yaşanacağı uyasında bulunuldu.

 

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bu yıl 1 Mart'a kadar Avrupa'ya Yunanistan ve İtalya üzerinden 135 binden fazla sığınmacı girdi.

 

Balkan ülkeleri sürekli artan sayı karşısında sınır güvenliklerini arttırırken AB üyeleri Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika sınır kontrollerine başlama kararı almıştı.


Geçen sene 1 milyondan fazla kişinin giriş yaptığı Avrupa ülkelerine, eğer önlem alınmazsa 2017 sonunda kadar 3 milyon kişinin gideceği tahmin ediliyor.

 

Kriz, 7 Mart'ta Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi'nde ele alınacak.

 

Tusk, Erdoğan’la görüştü

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bugün İstanbul’da biraraya geldi.


Görüşmede Pazartesi günü mülteci krizine çözüm bulmak amacıyla yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'nin ele alındığı belirtildi.


Tusk'un bugün ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda NATO ve Frontex'in Ege'de mülteci krizine karşı sürdürdüğü işbirliğini görüştüğü açıklandı.