İsveç’te mahkeme, Suriye'de cesetlerle poz veren kişiyi mahkum etti

04-01-2023
Rûdaw
Etiketler İsveç Mahkeme Cihatçı Mahkum Radikal İslamcı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İsveç’te bir bölge mahkemesi, 2012'de savaşın harap ettiği Suriye'de, radikal İslamcı bir gruba katılıp ölü veya ağır yaralı kişilerin yanında poz veren kişiyi, ‘uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekten’ suçlu buldu.

Söz konusu kişinin avukatı Thomas Olsson bugün yaptığı açıklamada, birkaç kez adını değiştiren İsveç vatandaşı 44 yaşındaki Ubai Julaybib Benoitzon'un kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre suçlamalar, online savaş propagandası yapmak amacıyla zafer işareti ya da aşağılayıcı ifadeler eşliğinde, ölü veya ağır yaralı vücutlarla poz vermeyi içeriyor.

Mahkemeden yapılan açıklamada, "Bölge mahkemesi, eylemin uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğini değerlendirdi" denildi.

Mahkeme, görüntülerde görülen cesetlerin ölü mü diri mi olduğunun da kesin olarak tespit edilemediğini de bildirdi.

Kararda, suçların işlendiği sırada Bherlin Gildo ve Nathan Benoitzon olarak da bilinen Ubai Julaybib Benoitzon'un, adını vermediği radikal İslamcı bir grubun üyesi olduğu belirtildi.

Mahkeme, İsveç'e dönen Benoitzon'u dört ay hapis cezasına çarptırdı.

Avukat Olsson, müvekkilinin karara itiraz edip etmeyeceği sorusuna hemen yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2011'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı ayaklanmayla başlayan Suriye'deki çatışmalarda şimdiye kadar 350.000'den fazla insan hayatını kaybetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli