Pentegon: Kızıldeniz'de ABD destroyeri ve birçok ticari gemi saldırıya uğradı

03-12-2023
Etiketler ABD Savaş gemisi Husiler Kızıldeniz İsrail İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari
A+ A-

Haber Merkezi - ABD, Kızıldeniz'de USS Carney savaş destroyeri ile çok sayıda ticari gemiye saldırı düzenlendiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kızıldeniz'de bir Amerikan savaş gemisi ve çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını duyurdu.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, Kızıldeniz'de gerçekleşen saldırıların İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla bağlantılı olabileceği belirtildi.

Yapılan açıklamada, "Kızıldeniz'deki USS Carney (destroyer) ve ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporların farkındayız ve bilgi geldikçe paylaşacağız" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu saldırıların kimin tarafından yapıldığına dair bilgi paylaşılmadı.

Al Jazeera'nin haberine göre ise saldırılar Yemen'deki Husiler tarafından onlarca füze ve drone ile düzenlendi.

Husilerden açıklama

Husi Askeri Sözcüsü, Aden yakınlarındaki Bab el Mendeb'de iki İsrail gemisini füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldıklarını söyledi.

Yemen Husi askeri Sözcüsü Yahya Sarri, Bab al-Mandab'da Unit Explorer ve No. 9 olmak üzere iki İsrail savaş gemisini hedef aldıklarını söyledi.

Bab el-Mendeb, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlıyan bir kapı .

Bölgede son haftalarda Gazze Şeridi'nde Hamas-İsrail savaşının patlak vermesinin ardından İsrail'e füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenleyen İran yanlısı Husilerin sorumlu tutulduğu bir dizi olay ve saldırı yaşandı.

İngiltere’den Kızıldeniz'deki gemilere "olası patlama" uyarısı

Öte yandan İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO), Kızıldeniz'in Babu'l Mendeb Boğazı yakınlarında dron faaliyeti ve "olası patlamaya" dair raporlar aldığını duyurdu.

UKMTO açıklamasında, "Babu'l Mendeb Boğazı civarında Yemen yönünden gelen olası patlama dahil dron faaliyetine ilişkin raporlar alındı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, civardaki gemilere dikkatli olmaları ve herhangi şüpheli faaliyeti UKMTO'ya bildirmeleri çağrısı yapıldı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasının ardından Yemen'deki İran destekli Husiler, 19 Kasım'da İsrailli şirketlere ait gemileri hedef alma tehdidinde bulunmuştu.

İsrail ordusu, 26 Kasım'da, Kızıldeniz'den ülkeye doğru ilerleyen bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli