Ölümü Fransa’yı ateşe sürükleyen çocuk kimdir?

03-07-2023
Etiketler Nahel Merzouk Fransa Paris Protesto
A+ A-

Haber Merkezi - Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nahel Merzouk, 27 Haziran’da Paris’te bir polis memuru tarafından vurularak öldürüldü. Merzouk’un öldürülmesi, Fransa'nın dört bir yanında isyana yol açtı.

Başkent Paris'in banliyösü Nanterre'de 27 Haziran 2023 Salı günü polis memuru, "Dur" ihtarına uymayan 3 kişinin bulunduğu araca tek el ateş açarak sürücü Nahel Merzouk’u öldürdü.

Olay nasıl oldu?

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Nahel Merzouk’un kullandığı arabanın yanında duran iki polis memuru görüldü. Videoda daha sonra memurlardan birinin silahını Merzouk’a ateşlediği görüldü.

CBS News’e göre bu, gencin Polonya plakalı bir Mercedes kullanırken ve otobüs şeridindeyken kenara çekilmesinden sonra meydana geldi. Polis memurlarından kaçmak için kırmızı trafik ışığından geçtiği ve ardından trafiğe takıldığı bildirildi.

Nanterre savcısı Pascal Prache’ye göre silahını ateşleyen polis memuru, bunu hâlâ araçta bulunan Nahel Merzouk’un birini ezeceği varsayımıyla yaptığını söyledi. Olayın ardından gözaltına alınan polis memuru “kasten adam öldürme” suçundan yargılanacak.

Henüz ehliyet alacak yaşta değildi

Fransız basınına göre Nahel, 2021'den bu yana “durma emrine uymayı reddettiği” için beş kez polis kontrolüne tabi tutulmuştu.

Polis tarafından durdurulduğunda da kullandığı araçta iki yolcu daha vardı. 17 yaşındaydı, yani ehliyet almak için çok gençti.

Geçen hafta sonu, polisin emrine uymayı reddettiği için gözaltına alındığı ve Eylül ayında çocuk mahkemesine çıkarılacağı bildirildi. Son zamanlarda başını belaya soktuğunda bunların çoğu arabalarla ilgiliydi.

Nahel Merzouk kimdir?

BBC’ye göre Nahel Merzouk ailesinin tek çocuğuydu ve annesi Mounia tarafından büyütülmüştü. Paket servis şoförü olarak çalışıyordu ve ragbi liginde oynuyordu.

Eğitim süreci “kaotik” olarak tanımlandı. Elektrikçi olmak için eğitim almak üzere yaşadığı yerden çok da uzak olmayan Suresnes'deki bir üniversiteye kaydolmuştu. Üniversiteye devamsızlığı çoktu. Sabıka kaydı yoktu ama polis tarafından biliniyordu.

Cezayir asıllı Nahel'i tanıyanlar, annesi Mounia ile birlikte yaşadığı Nanterre'de çok sevildiğini ve muhtemelen babasını hiç tanımadığını söyledi.

Oğlunu yitiren anne Mounia, "Şimdi ne yapacağım? Her şeyimi ona adadım. Sadece bir çocuğum var, 10 çocuğum yok. O benim hayatımdı, en iyi arkadaşımdı" dedi.

Anneannesi ondan "nazik, iyi bir çocuk" olarak söz etti.

Nahel, son üç yılını Pirates of Nanterre (Nanterre’nin Korsanları) Rugbi Kulübü’nde oynayarak geçirdi. Ovale Citoyen adlı bir dernek tarafından yürütülen, okulda zorluk çeken gençler için bir entegrasyon programının parçasıydı.

Program, yoksunluk çeken bölgelerdeki insanları staja sokmayı amaçlıyordu ve Nahel elektrikçi olmayı öğreniyordu.

Ovale Citoyen Başkanı Jeff Puech, yerel olarak onu en iyi tanıyan yetişkinlerden biriydi. Onu daha birkaç gün önce görmüştü, ondan “ragbi ile geçinmeye çalışan bir çocuk" olarak söz etti.

Le Parisien'e konuşan Puech, "Uyuşturucu satan veya suç işlemekten zevk alan bir çocuk değildi, sosyal ve profesyonel olarak topluma uyum sağlama iradesine sahip biriydi" dedi.

Gençle ilgili olarak sosyal medyada girişilen karakter suikastından çok uzak bir portre çizdi, “örnek tavırları” nedeniyle genci övdü.

Pablo Picasso binasına taşınmadan önce Nanterre'nin Vieux-Pont kesiminde annesiyle yaşarken Nahel'i tanımıştı.

Ölümünden kısa bir süre sonra, bir ambulans görevlisi olan Marouane bir polis memuruna çocuğu küçük kardeşi gibi tanıdığını söyledi. Onun nazik, yardımsever bir çocuk olarak büyüdüğünü görmüştü. Gazetecilere verdiği demeçte, "Asla kimseye elini kaldırmadı ve asla şiddete başvurmadı" diyordu.

Annesi, polis memurunun oğluna baktığında "Arap’a benzeyen, küçük bir çocuk gördüğüne ve canına kıymak istediğine" inandığını söyledi.

Anne Mounia France 5 TV'ye yaptığı açıklamada, polis teşkilatını değil, ateş eden memuru suçladığını belirterek, "Polis olan arkadaşlarım var, tüm kalpleriyle benim yanımdalar" dedi.

Kamera görüntüleri ve polisin açıklamaları arasındaki çelişki

Nahel Merzouk’ın vurulduğu ana ait amatör kamera kayıtlarının sosyal medyada yayılması ve görüntülerin polisin basına verdiği ilk bilgilerle çelişmesinin ardından olay, ülkenin ve dünyanın bir numaralı gündemi haline geldi.

Çarşamba günü başlayan ve 5 gün süren eylemlerde en az 5 bin araç kundaklandı, bin bina hasar gördü veya ateşe verildi, 250 polis/jandarma karakolu saldırıya uğradı.

Gösterilerde bugüne kadar 700'den fazla kolluk kuvveti yaralandı, yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı.

Ülkede en az 10 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, pazartesi sabahı yaptığı açıklamada 24 yaşındaki bir itfaiyecinin pazar gecesi Saint-Denis bölgesinde yanan bir araca müdahale ettiği sırada hayatını kaybettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı olaylara yönelik "olağanüstü" önlemler almak zorunda kaldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin cumartesi gecesi 45 bin polis ve jandarma erinin seferber edildiğini duyurdu.

17 yaşındaki Nahel cumartesi günü öğle vakitlerinde düzenlenen bir cenaze merasimiyle toprağa verildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli