Haber Merkezi - İngiltere hükümeti, resmi internet sayfasında Kürtçe bir uyarı yayınlayarak, "Eğer yasadışı yollarla İngiltere'ye gelirseniz, gözaltına alınabilir ve sınır dışı edilebilirsiniz" ifadelerine yer verdi. Aynı zamanda, birçok Kürt göçmenin yaşadığı zorluklar ve göçle ilgili olumsuz deneyimler de paylaşılırken, İçişleri Bakanlığı resmi göç verilerini duyurdu.
İngiltere Göç Bakanlığı, insan kaçakçılarının göçmenlere "İngiltere'ye yasadışı yollarla ulaşmanın güvenli ve kolay olduğu" yönünde yanlış bilgiler verdiğini vurgulayarak, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Özellikle Fransa üzerinden küçük botlarla Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşmaya çalışan göçmenler büyük risklerle karşı karşıya kalıyor.
Son olarak, pazar günü Manş Denizi'ni geçmeye çalışan ve aralarında 20 Kürt göçmenin de bulunduğu 69 kişilik bir botun kaybolduğu bildirildi. Fransız polisi tarafından kurtarılan göçmenler Fransa'ya geri gönderildi.
İngiltere hükümeti, yasadışı göçün tehlikelerine dikkat çekerek, "Bu yolculuk son derece riskli ve hatta ölümcül olabilir. Bugüne kadar pek çok kadın, erkek ve çocuk küçük botlarla İngiltere'ye ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti" açıklamasını yaptı.
Hükümetin resmi internet sayfasında Kürtçe yapılan uyarıda, "Eğer yasadışı yollarla İngiltere'ye gelirseniz, gözaltına alınabilir ve sınır dışı edilebilirsiniz" denildi.
Resmi göç verileri açıklandı
İngiltere hükümetinin resmi verilerine göre, yalnızca 2024 yılının başından bu yana en az 1.554 göçmen küçük botlarla Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaştı.
2024 yılında toplam 36 bin 816 kaçak göçmenin ülkeye giriş yaptığı belirtilirken, en yüksek kaçak göç dalgasının 2022 yılında yaşandığı ve o yıl 45 bin 755 kişinin yasadışı yollarla İngiltere'ye geldiği açıklandı.
Uluslararası Göç Örgütü'nün verilerine göre, 2024 yılında Manş Denizi'ni geçmeye çalışırken 78 göçmen hayatını kaybetti.
İngiltere'ye gelen kaçak göçmenlerin çoğunun Afganistan, Suriye, İran, Vietnam ve Eritre'den olduğu, bu beş ülkenin toplam kaçak göçün yüzde 61’ini oluşturduğu bildirildi.
Sığınma başvurularında rekor artış
İngiltere İçişleri Bakanlığı, 2024 yılı sonu itibarıyla 108 bin 130 kişinin sığınma talebinde bulunduğunu duyurdu.
Bu rakamın, 1979 yılından bu yana en yüksek başvuru sayısı olduğu kaydedildi.
İngiltere hükümeti, kaçak göçün yasadışı olduğunu ve bu yolla ülkeye gelen kişilerin dört yıla kadar hapis cezası alabileceğini ve sınır dışı edilebileceğini açıkladı.
Hükümet yetkilileri, kaçakçılara karşı denetimleri artırdıklarını ve yasadışı göçmenleri tespit ederek ülkeden gönderdiklerini belirtti.
Göçmenlerin yaşadığı zorluklar
İngiltere hükümeti, isimlerini açıklamadığı dört Kürt göçmenin hikayesini de paylaştı.
Bu kişilerden biri, İngiltere’ye ulaşmak için bir seyahat acentesine 16 bin sterlin ödediğini, ancak beş yıl geçmesine rağmen hâlâ borcunu ödeyemediğini anlattı.
Göçmen kaçakçılığıyla mücadele eden yetkililer, "İnsan kaçakçıları, göçmenlere sahte vaatlerde bulunarak onları tehlikeli yolculuklara yönlendiriyor. Gerçek şu ki, bu yolculuk hiç de güvenli değil" ifadelerini kullandı.
İngiliz sınır muhafızları ise, "Bu insanlar için para kazanmak uğruna göçmenlerin hayatlarını riske atan insan kaçakçılarının faaliyetlerini engellemek zorundayız" dedi.
Yetkililer, birçok kaçak göçmenin dayanıksız ve sağlıksız botlarla yola çıktığını, hatta bazılarının can yeleği bile olmadan bu tehlikeli yolculuğa çıktığını vurguladı.
İngiltere, kaçak göçle mücadele kapsamında sert önlemler almaya devam edeceklerini ve yasa dışı yollarla ülkeye giriş yapanları geri göndereceklerini duyurdu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın