Rusya savunma Bakanlığı yeni bilançoyu açıkladı

03-03-2022
Etiketler Rusya Ukrayna Kiev Mariupol
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini, Mariupol kenti etrafındaki kuşatma çemberinin daraldığını söyledi.

Konaşenkov, "Rus askeri güçleri, Balakliya kentinin yanı sıra Vinogradnaya, Sartaka, Vodyanoe, Çistopolye, Novopoltavka yerleşim birimlerini kontrol altına aldı" dedi.

Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerini vurmaya devam ettiklerini belirten Konaşenkov, başkent Kiev'in Lysa Hora bölgesindeki bir teknolojik radyo televizyon merkezini vurduklarını aktardı.

Konaşenkov, "Operasyonun başlamasından bu yana toplam 1612 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait 62 komuta ve iletişim merkezi, 39 'S-300' hava savunma sistemi, 'Buk M-1' ve 'Osa', 52 radar istasyonu bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Rus savunma yetkilileri, Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde vurulan radyo-televizyon kulesinin Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından Rusya karşıtı psikolojik operasyonlarda kullanıldığı için hedef alındığını söyledi.

“Rus güçleri Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdi”

Öte yandan Sputnik’in Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinden aktardığına göre, Rusya güçleri Ukrayna’nın Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdi.

Balakleya kenti 30 bin nüfuslu bir kent.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri ayrıca, doğudandan Donetsk bölgesi milislerinin Mariupol kenti çevresindeki çemberi daralttıklarını belirtti. Milis güçlerinin Vinogradnoye, Sartaka ve Vodyanoye yerleşim yerlerini ele geçirdiği de kaydedildi.

Ukrayna: Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü bildirildi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

Binlerce kişinin savaştan kaçmak için kullandığı Güney Tren İstasyonu, Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

BM: 227 sivil hayatını kaybetti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinden yapılan yazılı açıklamada da Ukrayna'ya yönelik Rus askeri müdahalesinin başladığı 24 Şubat saat 04.00'ten 1 Mart gece yarısı 12.00'ye kadar olan süredeki sivil zayiata ilişkin veriler paylaşıldı.

Buna göre, savaşta 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk, 6 çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.

Açıklamada, "Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden gelen bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanımından kaynaklandı. OHCHR, gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanıyor" ifadesi kullanıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli