Müzakerelerin ikinci turu sona erdi, sivillerin tahliyesi için koridor oluşturulacak

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı müdahale 8. gününde devam ediyor.

03-03-2022

21:07

Üçüncü tur görüşmeler yapılacak

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'un Brest kentinde yapılan müzakerelerin ikinci turu sonuçlandı. Görüşme yaklaşık iki buçuk saat sürdü.
Yapılan açıklamada üçüncü tur görüşmelerin yapılacağı bildirildi.
 
Ukrayna heyeti, sivillerin tahliyesi için insani koridorların oluşturulması konusunda ortak anlayışa varıldığını duyurarak, "Tahliyeler esnasında geçici ateşkes mümkün" dedi. 
Heyet, görüşmelerde Ukrayna'nın beklediği sonuçlara ulaşamadıklarını da vurguladı.
 
Rus heyeti de siviller için insani koridor konusunda Ukrayna ile anlaştıklarını kaydetti.
Devamını gör

18:10

Müzakerelerin ikinci turu başladı

Müzakerelerin ikinci turu başladı

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu Belarus sınırındaki Brest'te başladı.

Rusya heyetine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor.

Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak başkanlık ediyor.
Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesine Ukrayna heyeti helikopterle geldi.
 
Görüşmenin yapılacağı konutta Rus ve Ukrayna heyeti üyeleri bir araya gelince masa başında el sıkıştı.
 
Müzakerelerde, acil olarak çatışmaların durdurulması, ateşkes, sivillerin yerleşim birimlerinden çıkarılması için tahliye koridorlarının oluşturulması ve siyasi hususların görüşülmesi bekleniyor.
 
Görüşme yerine dün gelen Rus heyetinin başkanı Medinskiy, 2. tur müzakerelerin bu sabah başlayacağını duyurmuştu.
 
Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü.
 
Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti.
 
Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.
 
Devamını gör

15:54

Zelenskiy: Özgürlüğümüzden başka kaybedecek bir şeyimiz yok

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Ukrayna'nın savunma hatlarının Rus müdahalesine karşı tutulduğunu söyledi ve Moskova'nın gece yarısından beri Ukrayna'yı bombalamasına ara verilmediğini belirtti.

Zelenskiy, "Kendi özgürlüğümüzden başka kaybedecek bir şeyimiz yok" diyerek, Ukrayna'nın uluslararası müttefiklerinden günlük olarak silah tedarik ettiğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna'nın ilk koronavirüs vakasını kaydetmesinden bu yana iki yıl geçtiğini söyleyen Zelenskiy Rusya'nın saldırısı hakkında "Başka bir virüsün saldırdığı bir hafta oldu" dedi.

"Öyle bir cevap vereceğiz ki şaşıracaksınız. Biz her evi her şehri yenileyeceğiz" diyen Zelenskiy, Rusya'nın değişen taktikleri ve şehirlerdeki sivilleri bombardımanına rağmen Ukrayna'nın direnişte başarılı olduğunu kanıtladığını dile getirdi.

Zelenskiy “Nükleer silahlarımız yok, uluslararası pazarlara petrol ve gaz sağlamıyoruz. Ama insanlarımız var. Toprağımız var. Bunun için savaşıyoruz” dedi.

Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği bir mesajda şunları söyledi:

"Git kendi Rusça konuşanlarını kurtar. Dünyanın her yerinde değil, ama kendi evinde. Orada onlardan çok var, yaklaşık 150 milyon. Buraya gelince, Ukrayna'ya zafer”

Devamını gör

11:38

Çernihiv bölgesinde petrol rafinerisi vuruldu

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya’nın Çernihiv bölgesinde petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.10 sıralarında Rusya’nın petrol rafinerisini vurduğunu, çıkan yangına müdahale edildiğini bildirdi.

Can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin incelemelerin sürdüğü aktarıldı.

Rus donanmasına ait savaş ve çıkarma gemilerinin ise Kırım açıklarında bekleyişi sürüyor.

Odessa’da sivil halk Rus çıkarmasını engellemek için sahile barikat kurmuş, bazı bölgeler ise mayınlanmıştı.

Devamını gör

10:44

Rusya Savunma Bakanlığı: Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdik

Foto: Google Maps

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdiklerini belirtti.

Rusya ordusunun başkent Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde bulunan bir yedek radyo-televizyon kulesini de vurup devre dışı bıraktıkları kaydedildi.

Devamını gör

10:19

BM, 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu

Foto: Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Buna göre, 24 Şubat-2 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyonun üzerinde mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Polonya'ya 505 bin 82, Macaristan'a 139 bin 686, Moldova'ya 97 bin 827, Slovakya'ya 72 bin 200, Romanya'ya 51 bin 261, Rusya'ya 47 bin 800, Belarus'a 357 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 88 bin 147 mülteci geçiş yaptı.

BMMYK, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiğini bildirdi.

BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısı yapıyor.

Devamını gör

09:48

Toyota, Mazda, Honda ve Nissan’dan Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı

Toyota Motor dahil Japon otomobil firmaları, Rusya kapsamlı üretim operasyonlarını durdurmayı planlıyor.

Otomobil üreticileri, Ukrayna'ya savaş ilan eden Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımların etkilerinden kaçınmayı hedefliyor.

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre firma, St. Petersburg fabrikasındaki üretimin "bir sonraki duyuruya kadar" durdurulacağını açıkladı.

Japon üretici, söz konusu karardan Avrupa bölgesinin üretim ve satış faaliyetlerinin etkilenmeyeceği duyurdu.

RAV4 SUV ve Camry Sedan model araç üreten St. Petersburg fabrikasının yıllık 100 bin araç üretim kapasitesine sahip olduğu biliniyor.

Mazda, Nissan

Honda Motor, Rusya'ya otomobil ve motosiklet nakliyatını durdurduğunu açıkladı. Rusya'da lokal tesisi bulunmayan firma, ABD üzerinden bu ülkeye araç sevkiyatı yapıyordu.

Mazda Motor ise Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki Vladivostok kentinde iş ortaklıklı fabrikasına Japonya'da parça ithalatını askıya almayı planlıyor.

Rusya'da yerel fabrikaları bulunan Mitsubishi Motors faaliyetlerini askıya almayı, Nissan Motor ise süreci yakından izleyip karar verecek.

 

 

 

 

Devamını gör

09:38

Rusya: Kiev’i terk etmek isteyenlere insani koridor oluşturacağız

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı.

BBC’nin hanerine göre Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi.

Kiev, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başından beri yoğun bombardıman altında.

Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.

Devamını gör

09:05

Bir AGİT personeli hayatını kaybetti

Foto: Arşiv

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Harkov'a düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, Maryna Fenina isimli çalışanın, dün Harkov’da düzenlenen bombardımanda hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamada, AGİT Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau Rau, "Maryna, savaş bölgesi haline gelen bir şehirde ailesi için erzak temin ederken öldürüldü. Harkiv'de ve Ukrayna'nın diğer şehir ve kasabalarında füzeler, mermiler ve roketler konutları ve şehir merkezlerini vuruyor, kadın, erkek ve çocuklar gibi masum sivilleri öldürüyor ve yaralıyor" ifadelerini kullandı.

Devamını gör

09:03

Başkent Kiev’de roketli saldırı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonu yakınındaki ısıtma ana hattına roketli saldırı düzenlendi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, söz konusu saldırının, kentin bir kısmını ısınmadan yoksun bırakabileceğini açıkladı.

Ukrayna devlet demir yolu şirketi ise Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında istasyonun vurulduğunu ve binlerce kişinin tahliye edildiğini belirtti.

Kiev'de halk, metro istasyonlarına ve güvenli diğer noktalara sığınıyor.

Devamını gör

08:47

Müzakerelerin ikinci turu sona erdi, sivillerin tahliyesi için koridor oluşturulacak

Foto:Rûdaw

Haber Merkezi – Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rus heyetine başkanlık eden Medinskiy, görüşmelerde ateşkesin ele alınacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Zelenski'nin güvenlik garantileri talebini görüşmeye hazırız, bu olumlu bir adım" dedi.

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu.

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus’un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya’nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.

"Karşılıklı anlayışa ulaşılan öneriler var"

Ukrayna ile masada bazı önerilerde karşılıklı olarak anlayışa ulaştıklarını aktaran Medinskiy, “Ancak bazıları, en temel olanları oldukça beklenen şeylerdi. Ukrayna tarafı, Kiev ile düşünmek ve istişare etmek için zaman istedi” dedi.

Ukrayna heyetinin Kiev’den ayrıldığını ve halihazırda yolda olduklarını belirten Medinskiy, “Biz önceden geldik. Galiba, onlar anlaştığımız üzere Perşembe sabahı burada olacak” dedi.

Medinskiy, Rus tarafının Ukrayna tarafının ulaşım sorununa anlayışla yaklaştığını, Belarus tarafında tüm güvenliği Belarus özel kuvvetlerinin sağladığını söyledi.

Rus askeri birliklerinin de Ukrayna’da heyete hareket etmeleri için güvenlik koridoru sağladığını bildiren Medinskiy, Perşembe günü heyeti beklediklerini yineledi.

SSCB’nin dağılışı resmen Belovesk Ormanı'nda kararlaştırıldı

Brest’te müzakerelerin devam etmesine de birlikte karar verdiklerini aktaran Medinskiy, bölgenin konum olarak Ukrayna ve Polonya sınırlarına yakın olduğunu anımsattı.

Medinskiy, Ukrayna heyetinin Polonya tarafından Brest’e gireceği bilgisine sahip olduğunu dile getirdi.

8 Aralık 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılışını resmen ilan eden ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun kuruluşunu sağlayan Belovejsk Anlaşması, Belarus’un Brest şehrindeki Belovejsk Orman Bölgesindeki yazlık bir konutta imzalanmıştı.

Lavrov: Zelenski'nin güvenlik taleplerini görüşmeye hazırız

Bununla birlikte, Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'nın silahsızlandırılmaya bağlı kalmasını ve Ukrayna topraklarında asla konuşlandırılamayan belirli silahların bir listesinin olması gerektiğini söyledi.

Lavrov, ikinci barış görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Zelenski'nin güvenlik garantileri talabini görüşmeye hazırız, bu olumlu bir adım. Amacımız Ukrayna'nın askerlerden arındırılması. Ancak, Ukraynalılar liderlerini kendilerini seçmeli" dedi.

Rusya yaptırımlar sonrası yaşamsal öneme sahip finans kaynaklarına ulaşamaz hale geldi.Rusya yaptırımlar sonrası yaşamsal öneme sahip finans kaynaklarına ulaşamaz hale geldi.

İlk görüşmede istenen sonuç çıkmadı

Geçtiğimiz günlerde iki taraf birinci görüşmeyi gerçekleştirmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söylemişti.

Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski'nin danışmanı Mihail Podolyak Rusya'nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu açıklamıştı.

Podolyak, "Rusya tarafı, ne yazık ki, hala başlattığı tahripkar sürece dair önyargılı bakışını sürdürüyor" demişti.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” ifadelerini kullanmıştı.

Barış görüşmeleri öncesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler. Barış görüşmeleri öncesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler.

Taraflar ne istiyor?

Savaşta  bir hafta geride kalırken, taraflar ortak bir çözüm bulamıyor. Rusya, topraklarına kattığı kırım'ın yanısına, Ukrayna topraklarındaki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını, Ukrayna yönetiminin NATO üyeliği gibi uluslararası ittifaklara katılmaması istiyor. Bu dayatmalara karşı çıkan Ukrayna yönetimi ise öncelikle işgalin sone erdirilmesini talep ediyor.

Devamını gör