Mevlüt Çavuşoğlu: Erbil ile Bağdat’a destek vermeye hazırız

03-02-2018
Rûdaw
Etiketler Mevlüt Çavuşoğlu Erbil Bağdat
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Erbil ile Bağdat müzakerelere başlarsa, Türkiye bu sürece destek veren en güçlü destekçilerden biri olacaktır” dedi.

 

Kanada’da yayımlanan "Ottawa Life Magazine" adlı dergiye röportaj veren Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verdiği silah yardımı hakkında konuşan Çavuşoğlu, “ABD ordusunun PYD/YPG teröristlerine verdiği askeri destek, sadece Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atmakla kalmayıp, aynı zamanda uzun süredir devam eden ortaklığımızı da zehirliyor" ifadesini kullandı.

 

Türk-Amerikan ilişkilerinin hassas bir döneme girdiğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye ve ABD uzun süredir müttefiklerdir ve ilişkilerimiz zaman açısından test edilmiştir. Bu düşünceyle ABD ile üst düzey temaslara devam ediyoruz ve iletişim kanallarımızı açık tutmanın önemli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

 

25 Eylül 2017’de Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşen bağımsızlık referandumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, “Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye için yaşamsal önem taşıyor. Bu yüzden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan referanduma karşı çıktık” dedi.

 

“Irak Kürt nüfusunu bugüne dek hiç hedef almadık” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

 

"Bağdat ve Erbil müzakerelere başlarsa, Türkiye bu sürece destek veren en güçlü destekçilerden biri olacaktır. DAEŞ, Irak'ta askeri olarak yenildi. Şimdi Irak hükümetinin bunu kapsayıcı politikalar benimseyerek, ortak bir Irak kimliğini teşvik ederek ve kurtarılan alanları yeniden inşa ederek ideolojik olarak yenmesi gerekiyor. Türkiye, bu çabalar sırasında komşusunu destekleyecektir.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli