Ege'de yine göçmen teknesi battı: Onlarca kişi kayıp

Erbil (Rûdaw) - Türkiye'den yola çıktığı tahmin edilen ve Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki Evia Adası’nda batan teknede farklı milletlerden birçok mülteci olduğu belirtildi.

Evia Adası açıklarında batan göçmen teknesinde en az 58 kişi kaybolurken kurtarılan 10 kişiden 9’nun Filistinli olduğu öğrenildi.

Önce ailelerine haber verdiler

Kaybolan göçmenler hakkında Skype aracılığıyla Rûdaw’a konuşan Geri Dönen Mülcetiler Derneği Yunanistan Temsilcisi Pêşrew Abdullah, “Tekne, batmadan 38 saat önce dünyanın gözü önünde Türkiye kıyılarından yola çıktı ve dün akşam 21.30 sıralarında Ege Denizi’nin güneyinde battı. Yunan saatiyle 00.30-01.00 civarında göçmenler deniz güçlerine haber vermek yerine ailelerine haber verdi. Yunan Deniz Kuvvetleri 02.00-02.15 civarında olaydan haberdar oldu. Haber aldıklarında olay yerine biraz uzak bir mesafedeydiler. Olay yerine ulaştıklarında geç kalınmıştı” diye konuştu.

10 kişi kurtarıldı

Abdullah, Yunan medyasının aktardıklarına dayanarak kurtarılan göçmenlerle ilgili olarak, “Sabaha kadar 9 kişi kurtarılabildi. 17.30’da da başka birisi kurtarıldı. Kurtarılan 10 kişi dışında batan tekne hakkında herhangi bir bilgi yok. Kurtarılanlar halen Yunan Deniz Kuvvetleri kontrolünde, bunlar daha sonra yerel polis güçlerine teslim edilecek” dedi.

Teknede Kürtlerin de olup olmadığı belirsiz

Abdullah, teknede kaç Kürt olduğu ve bunların Kürdistan’ın neresinden olduklarıyla ilgili olarak da, “Bu konu hakkında henüz kesin bir şey yok. Teknedekilerin yakınları ve akrabaları ortada yok. Aslında teknede çok Kürt olduğu düşünülmüyor” dedi.

Bir ajans temsilcisi, Yunan polisine dayandırarak verdiği bilgide, “Batan teknede İran, Afganistan ve Mısırlılar vardı fakat Irak ve Kürdistan Bölgesinden kimsenin olup olmadığı henüz belli değil” dedi.

Teknede kaç göçmen olduğu belirsiz

Abdullah, “Kurtulanlardan biri ‘Biz 68 kişiydik’ derken bir başkası ‘70-80 kişiydik’ diyor. ‘Çoğumuz Mısırlıydık, Mısırlılar çoğu zaman sınır dışı edilmemek için biz Filistinliyiz’ diyor. Çoğu da ‘İran ve Afganistanlıydık’ diyor” dedi.

Teknenin batma sebebi bilinmiyor

Tekne battığı esnada rüzgar hızının saatte 81 kilometreye ulaştığı fakat teknenini batmasına direkt olarak rüzgarın sebep olmadığı bildirildi.

Yunan Sahil Güvenlik birimleri sözcüsü, göçmen dolu olduğu sanılan teknenin batma sebebinin kötü hava koşulları olabileceğini açıkladı. Onlarca kişi için arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Arama-kurtarma çalışmalarına bir helikopter, bir sahil güvenlik teknesi, ve iki yelkenlinin katıldığı bildirildi.

Arama-kurtarma çalışmaları gündüzleri yapılıyor

Yunan medyası arama kurtarma çalışmalarına birçok ekibin katıldığını ve arama kurtarma çalışmalarının gündüz yapıldığını, çalışmalara gece ara verildiğini aktardı.

Yunanistan, 2015-2016 yıllarında sayıları bir milyonu bulan bir mülteci akımına maruz kaldı. Bunların çoğu Türkiye üzerinden geçen Suriye, Irak ve Afganistanlılardı.

Geçen seneye oranla daha fazla göçmen kurtarıldı

Yunan Sahil Güvenliği, geçen sene denizden kurtarlan kişi sayısı 600 iken bu senenin ilk 8 ayında bu sayı 1500’e ulaşmış durumda.

Göçmen ölümleri devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Göç Örgütü (IOM), 2021’den bu yana 2684 göçmenin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Can kayıplarının çoğu, Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde meydana geldi.

Dünya Göç Örgütü’nün göçmenler üzerine hazırladığı raporun yazarı Julia Black, “2014’ten bugüne, Avrupa yolundaki 29 bin göçmenin ölümü kaydedildi” dedi.