Lavrov: ABD Kürtlerle tehlikeli bir oyun içinde

02-10-2019
Rûdaw
Etiketler Sergey Lavrov Rusya Rojava Türkiye
A+ A-

Moskova (Rûdaw) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Rojava’ya olası bir operasyon planına ilişkin, "Durumun, Türkiye ile Suriye yönetimi arasındaki etkileşim konusu olmasından yanayız” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 16’ıncı Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında ülkesinin dışişleri politikası ve Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye hükümetinin isteği üzerine bu ülkede bulunduklarını vurgulayan Lavrov, “Bizim orada yaptığımız terörist gruplara karşı savaşmaktır. Bunu Halep’te ve diğer bölgelerde de hükümete yardım ederek yaptık. Bu sayede insanlar evlerine geri dönebildi” dedi.

Lavrov, Rusya'nın Suriye'de askeri varlığından vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, "Suriye'deki askeri varlığımızı, ülkede ve bölgede barış ve güvenliği sağlamak için ancak kullanacağız" diye konuştu.

İdlib mesajı

Sergey Lavrov, Suriye’de garantör ülke konumunda olan Rusya, İran ve Türkiye’nin çabaları sayesinde bugün siyasi sürecin daha fazla öne çıktığını belirtti.

İdlib’in “terör gruplarını”nın sığınağı olmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Rusya Dışişleri Bakanı, bu bölgede uygulanan ateşkesin sözkonusu grupları kapsamadığını söyledi.

Rojava ve güvenli bölge yorumu

ABD’nin Rojava’da “Kürt faktörünü” kullandığını belirten Lavrov, "ABD, Fırat'ın doğusunda çok tehlikeli bir oyun içinde. Hedefleri, bu bölgeyi Suriye’den izole etmek. Fırat'ın doğusunda yarı devlet kurmak için Kürtleri kullanmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Lavrov, "ABD, bölgedeki pozisyonlarını güçlendirmek için Kürtleri, Araplara ait bölgelere kaydırmaya çalışıyor. Bu her iki taraf arasında çatışmaya neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rojava’da oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını dile getiren Lavrov, Ankara’nın Suriye ile imzaladığı Adana Anlaşması temelinde hareket edebileceğini dile getirdi.

Lavrov, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki tüm faaliyetlerinin Şam ile diplomatik diyalog çerçevesinde olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rojava’ya operasyon söylemini hatırlatan Lavrov, "Durumun, Türkiye ile Suriye yönetimi arasındaki etkileşim konusu olmasından yanayız. Tarafların anlaşabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda her şekilde yardımcı olacağız" dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli