Ukrayna Türkiye'den buğday yüklü gemiyi alıkoymasını talep etti

Haber Merkezi - Ukrayna Türkiye'den, Rusya’nın işgal ettiği bir limandan yola çıkardığını iddia ettiği buğday yüklü gemiyi alıkoymasını istedi.

Bir deniz trafiği web sitesine göre Ukrayna buğdayını taşıyan gemi, Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki Karasu limanı açıklarında demirledi.

Ayrıca geminin, Türkiye'ye yaklaşmadan yaklaşık 12 saat önce radyo sinyallerini açtığı bildiriliyor.

Ukrayna’nın Ankara büyükelçisi, geminin Rusya’nın işgali altındaki Berdyansk limanından yola çıktığını söyledi.

Büyükelçi Vasily Bodnar, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ukrayna başsavcısının talimatına dayanarak Türk tarafından gerekli önlemleri almasını istedik" dedi. Türkiye’nin Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etme girişimlerini önleyeceğine inanıyorum” dedi.

“Marinetraffic.com” web sitesine göre 140 metrelik (460 fit) genel kargo gemisi Rusya bayrağı ile seyrediyor.

Bodnar geçen ay Türkiye'yi, Rusya'nın ele geçirdiği tahılı Ukrayna'dan satın almakla suçlamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta, Ankara'nın Ruslar tarafından ele geçirilen Ukrayna tahılının Karadeniz kıyılarına kadar getirildiğine dair haberleri araştırdığını söylemişti. Ancak Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar Ukrayna'dan çalınmış herhangi bir tahıl sevkiyatı bulamadığını da sözlerine eklemişti.

“Gemi, 7.000 ton taşıma kapasitesine sahip”

Ukrayna'nın güneydoğusunda işgal altındaki bölgede Rusya tarafından kurulan yönetimin başkanı, Berdyansk'ta Karadeniz üzerinden yeni bir rota açıldığını duyurmuştu.

Evgeny Balitsky Telegram'da, "Aylar süren gecikmeden sonra, ilk ticaret gemisi Berdyansk ticaret limanından ayrıldı, 7.000 ton tahıl dost ülkelere doğru gidiyor” demişti.

“Marinetraffic.com”a göre gemi, 7.000 tondan biraz fazla taşıma kapasitesine sahip.

Rusya'yı Karadeniz'e bağlayan Azak Denizi boyunca Berdyansk ve çevresi, Moskova'nın Şubat işgalinin ilk haftalarından bu yana büyük ölçüde Kremlin'in kontrolü altında bulunuyor.

Rus yetkililer, bu bölgelerdeki devlet altyapısını "millileştirdiklerini" ve mahsullerini yerel çiftçilerden aldıklarını iddia ediyor.

Ukrayna ise; Rusya'nın yerel halkın tahıl ve diğer mallarını ele geçirdiğini ve savaşı finanse etmek için ihraç ettiğini söylüyor.