Finlandiya'da seçim: Ulusal Koalisyon Partisi önde

02-04-2023
Etiketler Sanna Marin Finlandiya Seçim
A+ A-

Haber Merkezi - Finlandiya'da yapılan genel seçimler için 22-28 Mart'ta tamamlanan erken oylamanın sonuçlarına göre, Petteri Orpo'nun başında olduğu sağcı ve muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi seçimi önde götürüyor. Mevcut Başbakan Sanna Marin'in partisi ise başa baş gidiyor. 

Finlandiya'da yapılan genel seçimler için 22-28 Mart'ta tamamlanan erken oylamanın sonuçlarına göre, Petteri Orpo'nun başında olduğu sağcı ve muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi seçimi önde götürüyor.

Seçim Kurulunun paylaştığı ilk sonuçlara göre, Ulusal Koalisyon Partisinin oyu geçen seçimlere göre yüzde 3,8 artarak yüzde 20,8'e ulaştı.

Mevcut Başbakan Sanna Marin'in liderliğindeki Sosyal Demokrat Partinin oyu ise ilk sonuçlara göre yüzde 3 arttı ve yüzde 20,7 oldu.

Riikka Purra liderliğindeki aşırı sağcı popülist hareket Gerçek Finler Partisinin oyu ise yüzde 1,1 artışla yüzde 18,6 olarak kayıtlara geçti.

Oyların tamamının yüzde 40'ına denk gelen erken oylama sonuçlarına göre, en çok oy kaybını yaşayan parti ise yüzde 4,2 ile "Finlandiya'nın Yeşilleri" olarak bilinen Yeşil Birliği oldu. Yeşillerin oyu yüzde 7,3'e geriledi.

Seçimlerde kesin olmayan sonuçların bu gece yarısı açıklanması bekleniyor. Ardından yarın seçim komitelerinde oyların yeniden sayımı yapılacak. Seçimlerin kesin sonuçlarının ise 5 Nisan'da açıklanması bekleniyor.

Ülkede çeşitli bölgelerde 22-28 Mart'ta tamamlanan erken oylamaya kayıtlı seçmenlerin yüzde 40'ı katıldı.

İlk defa 3 Kürt aday yarışacak

Finlandiya’da 11 seçim bölgesinde 2 bin 424 aday yarışıyor. Tarihte ilk defa 3 Kürt aday da seçim yarışına katılacak. Kürt adayların üçü de kadın ve her biri ayrı bir partiden seçime girdi.

Resmi olmayan istatistiklere göre Finlandiya'da yaklaşık 20 bin Kürt yaşıyor ve yaklaşık 8 bin Kürt oy kullanma hakkına sahip.

Kürt adaylar

Adaylardan Şirin Namık, Kerkük doğumlu ve 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşıyor. Yeşil Parti adayı Şirin Namık, gazetecilik yüksek lisansına sahip. Şirin Namık, yardım görevlisi olarak dünyayı gezdi ve kendi işinin sahibi.

Sol İttifak'tan milletvekili adayı Geşaw Bibani de Kerkük doğumlu. 1990'lardan beri Finlandiya'da yaşayan Geşaw Bibani, sağlık bölümü mezunu. Daha önce belediye seçimlerine katılan Bibani, yaşadığı kentin eğitim komitesi üyesi olarak çalıştı.

Rojhılat’ın Kirmaşan vilayeti Serpel Zehaw kentinde doğan Şeyda Sohrabi ise, 1996’da ailesiyle birlikte Irak’ın Ramadi kentindeki bir kamptan Finlandiya'ya göç etmiş. Siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapan Sohrabi, daha önce Helsinki belediye meclisi üyesiydi. Şeyda Sohrabi, 5 partinin oluşturduğu Ulusal Koalisyon Partisi adayı. Dikkat çeken nokta ise her 5 partinin liderinin de kadın olması.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli