Almanya’da eyaletler vatandaşlık reformunu onayladı

02-02-2024
Etiketler Almanya Çifte vatandaşlık Federal Eyalet Temsilciler Meclisi
A+ A-

Haber Merkezi – Almanya’da çifte vatandaşlık hakkı tanıyan yeni Alman vatandaşlık yasası, Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde de onaylandı. 

Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran ve çifte vatandaşlık önündeki engelleri kaldıran vatandaşlık yasası reformu bugün Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde (Bundesrat) onaylandı.

Bundesrat'tan yapılan açıklamaya göre, Federal Meclis tarafından 19 Ocak'ta kabul edilen "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde onaylandı.

Yasa, imzalanması için Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier'e sunulacak.

Alman hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Federal Meclis'te 19 Ocak'ta, 234'e karşı 382 oyla kabul edilerek yasalaşmıştı.

Reformun ana hatları

DW’nin haberine göre, vatandaşlık yasası reformunun hayata geçmesiyle artık Alman vatandaşlığına geçecek kimseye, geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkması şart koşulmayacak.

Ayrıca Alman vatandaşlığına başvurmak için Almanya'da sekiz yıl ikamet etmiş olma koşulu beş yıla düşürülüyor. Hatta Almanya'ya uyum konusunda, iktisadi ve sosyal bakımdan "özel başarı" kaydeden göçmenlerin vatandaşlığa geçişi üç yılda gerçekleşebilecek.

Bir diğer önemli değişiklik de "misafir işçi" olarak nitelendirilen, 1960'lı yıllardan itibaren Almanya'ya gelen ilk kuşak göçmenlerin vatandaşlığa kabulünün kolaylaştırılacak olması. Karşılanması istenen vatandaşlık testi zorunluluğu yasa değişikliği ile ilk kuşaklar için düşürülecek. Normalde talep edilen Almanca dil bilgisi seviyesi konusunda da ilk kuşak göçmenler için istisna getirilecek. Bu kişiler yazılı sınavdan muaf tutulacak, gündelik hayatlarını sürdürebilmeleri için Almanca dil bilgisi yeterli sayılacak.

Tasarıyla, Alman vatandaşlığına geçecek herkese "özgürlükçü demokratik düzene" bağlı olma şartı getiriliyor. Antisemitik, ırkçı, yabancı düşmanı veya diğer insanlık onuruna aykırılık teşkil eden suçları işleyenler, ya da kadın-erkek eşitliğini, cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

Bu arada Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı işlemlerinin hızlandırılmasını öngören yasa tasarısı da onaylandı. Geri Dönüşü İyileştirme Yasası ismini taşıyan yasa özellikle suçluların, tehdit oluşturanların ve insan kaçakçılarının daha hızlı sınır dışı edilmesini düzenliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli