Türkiye vatandaşları Almanya ordusunda lejyoner mi olacak?

02-02-2024
Etiketler Almanya Lejyoner Türkiye Ordu Askere alım
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya’nın Ukrayna işgali, Avrupa'nın güvenlik endişelerini artırırken Almanya orduya yabancı paralı asker alımını kararlaştırdı. Paralı asker alımı afişlerinde Türkçe “Donanmamızın bir parçası ol” çağrısı “Türkiye vatandaşları Almanya ordusunda lejyoner mi olacak?” sorusunu akla getiriyor.

Son dönemde savunma harcamalarını ve personel sayısını artıracağını duyuran Almanya'da ordunun asker adaylarına yönelik afişlerinde Almancanın yanı sıra Türkçe çağrılara da yer verilmesi dikkat çekti.

Alman Silahlı Kuvvetleri'ndeki askeri personel sayısının mevcut 183 binden 2031'e kadar 203 bine çıkarılması hedefine ulaşmak için hazırlanan afişlerde, Türkçe olarak, “Donanmamızın Bir Parçası Ol” ifadesiyle adayların başvuruda bulunması istendi.

TRT Haber’den Benginur İkbal Akgül’ün haberine göre; afişlerdeki internet sayfasında ise memur, pilot, büro personeli, yönetici, mühendis, deniz subayı gibi çok sayıda meslek grubu yer alıyor.

Uzmanlar, bu durumun, Almanya’nın güvenlik politikasında değişime gittiğinin göstergesi olduğunu söylüyor. Ayrıca Almanya’da uzun süredir asker sorunun da devam ettiği biliniyor.

Almanya’nın genç Türkiyeli nüfusuna çağrısı hangi anlamlar taşıyor?

Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ermağan, Almanya’daki Türkiyeli gençlere yapılan çağrının aslında bir güvenlik kaygısıyla oluştuğuna işaret ediyor. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalin de en büyük neden olduğu görüşünde.

Güvenlik sorunuyla ortaya çıkan yeni savunma politikasının aşırı sağı da güçlendirdiğini belirten Ermağan, askerlik çağrısının detaylarına çifte vatandaşlık gibi hakların da eklendiğine değiniyor:

“Çifte vatandaşlık hakkı da getirildi”

“Bu karar, AfD gibi aşırı sağ partilerin yükselişine ve göçmen karşıtı söylemlerin popülerleşmesine neden oldu. Ancak, diğer partiler durumun tehlikesini gördü ve çifte vatandaşlık uygulamasını tekrar devreye aldı. Bu kararla Türkiye'den gelen başvurularının artmasını sağlayacaklarını düşünüyorlar.

Alman ordusunun ihtiyacı olan 20 bin yeni personel için yapılan başvurular, özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden yoğun ilgi de gördü. Bu durum, Türkiye'den gelen başvuruların artması ihtimalini gösteriyor.”

Almanya'nın yaşlanan nüfusuna bir çözüm

Almanya’nın ordusunu güçlendirmek için aldığı bu kararın başka bir nedeni de yaşlanan nüfusuna çözüm olduğunu dile getiren Ermağan, ancak, yabancı askerlerin ülkeye bağlılığının olası sorunları da beraberinde getirebileceğini işaret ediyor:

“Almanya'nın aldığı bu lejyoner asker kararı, Avrupa'nın yaşlanan nüfusu ve güvenlik endişelerine yönelik bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Alman hükümeti, bu kararla yaşlanan nüfusa karşı ordusunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Almanya'nın lejyoner askerlerle yaşlanan nüfusunu güçlendirmesi, küresel güvenlik trendlerinde yeni bir yaklaşımın benimsendiğini gösteriyor. Ancak, lejyonerlerin ülkeye sadakati ve olası sorunlar dikkate alınmalı.

Zira, Almanlar, Türklerle tarih boyunca silah arkadaşlığı yaşadı ve bu durum, Türklere yönelik başvuruların olumlu bir şekilde değerlendirilmesine neden olabilir. Ancak, bu kararın detayları ve uygulama süreci yakından takip edilmeli.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli