Türkiye’nin teslim ettiği IŞİD’li İrlandalı subay kefaletle serbest

Haber Merkezi- İrlanda, 2015’te IŞİD’e katılması sebebiyle “terör ve Suriye’de örgüt sempatizanı genç kızlara savaş eğitimi vermekle suçlanan” eski Hava Kuvvetleri askeri Lisa Smith’i serbest bıraktı.

Türkiye’nin IŞİD ile bağlantısı olan yabancıları geçen ay ülkelerine teslim etmeye başlamasının ardından, İrlanda, Lisa Smith (38) ve kızını ülkeye kabul etmişti.

İrlanda polisi ise Aralık ayı başında Dublin Havaalanı’na vardığı an Smith’i tutuklamıştı.

BBC ise haberinde, Smith’in tutuklu bulunduğu Limerick Hapishanesi’nden salı akşamı kefaletle serbest bırakıldığına yer verdi.

Diğer yandan 5 bin euro değerindeki kefaletin ödenmesi konusunda çeşitli sıkıntıların çıktığı da kaydedildi.

Smith, hem IŞİD üyesi olmakla hem de Suriye’ye girdiği tarih olan Ekim 2015’ten Aralık 2019’a kadar İrlanda sınırları hâricinde suç işlemekle yargılanıyordu.

Lisa Smith’in, 2 yıl önce Suriye’de dünyaya getirdiği kızı Rukiye’nin bakımıyla ise akrabalarının ilgilendiği belirtilmişti.

Dublin’deki yetkililer birkaç ay önce, Smith’in İrlanda’ya getirilip yargılanmasının artık kendi sorumlulukları altında olduğunu, asıl endişelerinin ise Rukiye’nin güvenli bir şekilde ülkeye getirilmesi olduğunu açıklamıştı.

IŞİD kampındayken BBC’nin Temmuz ayında Smith ile yaptığı röportaj, İrlanda ve İngiliz basınında geniş yer bulmuştu.

Röportajda 9 ila 12 yaş arasındaki kız çocuklarını eğittiği, silah taşıdığı ve savaşa katıldığı iddialarını reddeden Smith, şunları söylemişti:

“Suriye'ye birilerini öldürme niyetiyle gelmemiştim. Burada kaldığım süre boyunca kimseyi öldürmedim; ülkeme döndüğümde de kimseyi öldürmeyeceğim.”

IŞİD’lilerin Yezidi kadınlara karşı cinayet ve tecavüz suçu işlemeleri konusunda ise emin olmadığını söyleyerek, “Kimin doğru kimin ise yalan söylediğini bilmiyorum. Bunun için iki tarafı da dinlemeliyim” demişti.

Lisa Smith, İrlanda'nın eski cumhurbaşkanı Mary Robinson ve eski başbakanı Bertie Ahern'in koruması olarak görev yaptıktan sonra IŞİD'e katılmıştı. Bir IŞİD militanı ile evlenen Lisa Smith ondan bir kız çocuğu sahibi olmuştu.