ABD, Irak'ta Troell cinayeti davası sanıklarının cezalandırılmasını memnuniyetle karşıladı

01-09-2023
Etiketler Stephen Troell ABD Irak Bağdat Mahkeme
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta geçen Kasım ayında Bağdat'ta bir Amerikan vatandaşının öldürülmesiyle ilgili beş kişiye verilen hapis kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta özel bir eğitim kurumunda İngilizce öğretmeni olarak çalışan ABD vatandaşı Stephen Troell, 7 Kasım 2022'de düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. 45 yaşındaki Troell, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'na (USAID) bağlı bir kuruluşta çalışıyordu.

Irak İçişleri Bakanlığından Perşembe günü yapılan yazılı açıklamaya göre, mahkeme, Troell'i öldürme suçlamasıyla yargılanan bir İran vatandaşı ile 4 Iraklı hakkındaki kararını verdi.

Şüphelilerin "çok kuvvetli delillerle" karşılaştıktan sonra cinayeti itiraf ettikleri kaydedilen açıklamada mahkemenin, söz konusu 5 kişinin ömür boyu hapsine hükmettiği belirtildi.

Bakanlık, cinayetle ilgili diğer dört şüphelinin şu anda Irak güvenlik güçleri tarafından takip edildiğini ve soruşturulduğunu belirterek, Bağdat'ın ülkede yabancı uyruklu kişilere yönelik herhangi bir saldırıya izin vermeyeceğini vurguladı.

Ayrıca ABD vatandaşı Troell'in öldürülmesinde parmağı olan 4 Iraklının daha arandığı belirtildi.

Irak mahkemesinin kararını memnuniyetle karşılayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, " Troell'e yönelik acımasız, önceden tasarlanmış suikasttan sorumlu olan herkesin adaletle yüzleşmesi ve hesap verme sorumluluğuyla yüzleşmesi kritik önem taşıyor" dedi.

Miller, Troell'in ailesine başsağlığı diledi ve mahkeme kararının onlara "bir nebze de olsa adalet" getireceğini umduğunu ifade etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Troell'in öldürülmesinin hemen ardından olayla ilgili soruşturma başlatılması talimatını vermişti.

Kasım ayında Sudani ile görüşen ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak hükümetinin Troell'in katillerini yakalama çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

ABD güçlerinin 2003 yılında Bağdat'a girmesinden sonra Irak genelinde yüzlerce yabancı kaçırıldı ve bir çoğu öldürüldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli