Rûdaw yangının kül ettiği Amazon ormanlarında

01-09-2019
A+ A-

Brasilia (Rûdaw) - Brezilya Savunma Bakanı Fernando Azevedo e Silva, Amazon ormanlarında çıkan yangında yaşanan zararın normal olduğunu söyledi. 44 bin asker ise yangına müdahale için seferber oldu.

Dünyanın akciğerleri diye bilinen Amazon ormanlarındaki yangın üç haftadır söndürülemiyor. Yağmur ormanlarında her geçen dakika bir buçuk futbol sahası büyüklüğündeki alan yok oluyor.

Rûdaw TV ekibi, haftalardır yanan ve dünya kamuoyunun dikkatini üzerine çeken Amazon bölgesindeki yağmur ormanlarındaki yangını takip ediyor.

Fernando Azevedo e Silva, Brezilya’nın Portovelo kentinde düzenlediği basın toplantısında Rûdaw muhabirine demeç verdi.

Azevedo e Silva, “Bu ay yaşanan yangın vakalarının geçen ay çıkan yangın vakalarına karşılaştırdığımızda yaşanan kayıplar normaldir. Aynı zamanda bu ay meydana gelen orman yangınını geçen yılın aynı ayıyla da karşılaştırdığımızda da yaşanan kayıpların normal olduğunu görüyoruz” dedi.

“Yıllara oranla yangın vakalarına baktığımızda ise 2019 yılı en kötü yıl değildir” diyen Fernando Azevedo e Silva, Amazon ormanlarında meydana gelen yangının sıcak ve kurak geçen yaz mevsimine bağlayarak, temmuz ve ağustos ayının bu yılın en kötü ayları olduğunu dile getirdi.

Bölge halkı, orman yangınlarını köylülerin anız yakmasına ve ekim için uygun alan yaratmasına bağlarken bazı hukukçular durumu hükümetin politikalarına bağlıyor.

Fernando Azevedo e Silva, hükümetin 8 aylık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, yangından hükümetin sorumlu tutulmasının doğru olmadığını kaydetti.

Rûdaw’a konuşan Brezilyalı Jan Kotino İvanjelista, bakanın tamamiyla hatalı olduğunu söyledi.

Marsilya Karvalho Baros, “5’inci katta oturuyorum. Yangın çıktığında penceremin camlarını açamadım. Her yerde duman kokusu. Tüm şehir çok kötü bir durumdaydı. Çatıda fotoğraf çekmeye çalıştığımda ise sadece duman gözüküyordu” dedi.

Bu yılın başından beri Amazon ormanlarında 71 yangın vakası yaşandı. Yangınlar bölge halkının da sağlığını tehdit etmiş durumdadır. Dünyadaki oksijenin yüzde 20’sini karşılayan Amazon ormanları ayrıca onlarca canlı çeşidini de içinde barındırıyor.

Brezilya'nın yanı sıra Kolombiya, Peru, Venezuela, Bolivya, Ekvador, Surinam, Guayana ve Fransız Guayanası'nda da Amazon yağmur ormanları bulunuyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli