Almanya'da bir Kürt göçmen: Burada göçmenlere insan muamelesi yapılmıyor
Diaspora (Rûdaw) – Geçtiğimiz hafta Diaspora Programında Almanya’ya vize alma ve yasal yollarla bu ülkede kalmanın yolları hakkında bilgi paylaşılmıştı.
Bu haftaki programda Potekiz’de 5 yıl oturum izni alan ancak Almanya’ya taşınan Kürt mülteci ailenin ilginç hikayesini masaya yatırdı. Portekiz'dekinden daha iyi bir hayata sahip olmayı uman aile Almanya'da başka bir şeyle karşılaşıyor.
Daha iyi bir yaşam sürmek için 2015 yılında Kürdistan'dan Avrupa'ya gitmek üzere yola çıkan ilk sekiz yıl Türkiye'de kalan, ülkedeki BM'ye davasını sunan ancak herhangi bir yanıt alamayan aile Portekiz'e kaçak yollarla ulaşmayı başardı. 5 yıl kalma izni alan Kürt bir aile, hayatın zorlukları nedeniyle Portekiz'den Almanya'ya taşındı. Ancak Almanya’ya vardıklarında bir kampa transfer edildiler.
İsmini vermek istemeyen Kürt göçmen ailenin üyesi şunları söyledi:
“Başka bir Avrupa ülkesinde kalma hakkı olmasına rağmen Almanya'da 15 yaşında bir erkek ve 19 yaşında bir kız çocuğumuzla, çok sayıda uyuşturucu bağımlısının bulunduğu bir kampa koymaya hakları olamaz."
“Burada göçmenlere insan muamelesi yapılmıyor”
Kürt göçmen “Burada göçmenlere insan muamelesi yapılmıyor. Benim tek isteğim insan muamelesi görmek ve çalışmama izin verilmesidir” dedi.
Ayrıca Kürt göçmen ailesinin hikayesini aktarmak için birçok Kürt kanalıyla temasa geçtiğini ancak kimsenin talebine yanıt vermediğini belirterek, Rûdaw ile iletişime geçtiğinin ertesi günü kendi sorunlarını dinlediğini sözlerine ekledi.
Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) bu senenin ilk 4 ayında sığınma başvurusunda bulunan 92 bin 454 kişiden en az 18 bininin Kürt olduğunu açıklamıştı.
Dairenin istatistiklerine göre 2024’ün ilk 4 ayında Almanya’ya göç eden kişilerden 18 bin 904’ü Kürt olduğunu belirtti.
Göç edenlerden 12 bin 5’i erkek, 5 bin 792’si ise kadın. 16 yaş altındakilerin sayısı 5 bin 349.
Yaşadıkları ülkelere göre iltica eden Kürtlerin sayısında Türkiye 9 bin 110, Suriye/Rojava 5 bin 791 kişi ile başı çekiyor.
Verilere göre iltica talebinde bulunan her 5 kişiden biri Kürt.