Rusya-Ukrayna savaşında 6. gün; Rus konvoyu Kiev’e ilerliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ile Ukrayna'ya yönelik başlatılan askeri müdahalede altıncı güne girildi.

01-03-2022

10:36

Moskova Borsası bugün de kapalı kalacak

Moskova Borsası 2 Mart'ta da işlemlere açılmayacak.

Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere bugün de devam edilmeyeceği belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

Moskova Borsası şubatta bir önceki ay kapanışına göre yüzde 35 değer kaybetmişti.

Devamını gör

10:34

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından çekildi

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından çekildi

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

Yaptırıma maruz kalan Rus bankası Sberbank, iştiraklerinin anormal nakit çıkışları ve çalışanların ve şubelerin güvenliğine yönelik tehditlerle karşı karşıya kalması nedeniyle Avrupa pazarından çekilme kararı aldı.

Bankadan yapılan açıklamada, Sberbank'ın Rusya Merkez Bankası'nın talimatı nedeniyle Avrupa iştirak bankalarına likidite sağlayamayacağı belirtildi.

Öte yandan açıklamada, "Bankanın varlıkları, tüm mevduat sahiplerine ödeme yapmak için yeterli" denildi.

Avusturya Sermaye Piyasası Kurumu (FMA), Sberbank'ın Avrupa kolu Sberbank Europe AG’nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatıyla kapatıldığını bildirmişti.

Devamını gör

10:06

Apple ve Nike, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurdu

Apple ve Nike, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurdu

Apple ve Nike şirketleri, Rusya'da internet üzerinden satışlarını durdurdu.

Teknoloji şirketi Apple ve giyim firması Nike'ın internet sitelerine girildiğinde, Rusya'ya yönelik teslimatların artık gerçekleştirilemeyeceğine yönelik uyarı yazısı görülüyor.

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle, ülkeye yönelik kapsamlı ekonomik yaptırımlar yürürlüğe koymuştu.

Devamını gör

23:08

AB 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkaracak

AB 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkaracak

Avrupa Birliği'nin (AB), 7 Rus bankasını uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmak için hazırlık yaptığı bildirildi.

NATO acilen toplanacak

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil olarak toplanacak.

Devamını gör

20:06

Veliaht Prensi Nahyan, Putin ile görüştü

Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizini konuştu.

Görüşmede Putin, Bin Zayid'e Ukrayna kriziyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Bin Zayid de Ukrayna krizinin, tarafların ulusal güvenliği ve çıkarları çerçevesinde barışçıl yolla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Krizin çözümü, küresel barış ve güvenliğin temini için temas ve istişarelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Bin Zayid, BAE'nin Ukrayna krizine siyasi çözüm bulunması için taraflarla temas kurmaya devam edeceğini aktardı.

Görüşmede ayrıca, BAE ve Rusya'nın küresel enerji piyasasında istikrarın korunması konusunda anlaştığı belirtildi.

Devamını gör

19:50

Kiev'de TV kulesi hasar gördü

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan TV kulesinin yakınına düşen roket çevrede büyük hasara neden olurken, kulenin isabet almadığı gözlendi.

Kiev Belediye Başkanı Kliçko “Düşman başkente saldırıyor. İlk bilgilere göre, Kiev TV kulesi iki füze tarafından vuruldu. TV kulesine elektrik sağlayan trafo merkezinin yanı sıra TV kulesinin üzerindeki donanım da hasar gördü” dedi.

İtalya elçiliğini taşıyor

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçiliğinin, kötüleşen güvenlik koşulları nedeniyle ülkenin batısındaki Lviv kentine taşınmakta olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kiev'deki güvenlik durumunun kötüleşmesi ve bunun sonucunda büyükelçiliğin tam işlevselliğini garanti etmenin imkansız hale gelmesi sebebiyle İtalya'nın Kiev Büyükelçiliği, diğer büyükelçilikler gibi işlevlerini yerine getirmeyi sürdürebilmek için Lviv'e taşınıyor" ifadeleri kullanıldı.

Zelenskiy:  Bizi NATO'da istemiyorlarsa o zaman güvenlik garantisi versinler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy “Müttefiklerimiz bizi NATO'da istemiyorlarsa o zaman güvenlik garantisi versinler. Güvenlik garantileri yasal olarak uygulanabilir olmalıdır” açıklamasını yaptı.

Devamını gör

17:41

Savunma Bakanı Akar, Şoygu'yla görüştü

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'yla telefonda görüştü. Akar’ın görüşmede Ukrayna'da tahliyeler dahil insani durumun iyileştirilmesi için ateşkese olan acil ihtiyacı vurguladığı açıklandı.

İkinci tur görüşmeler yarın yapılacak

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yarın gerçekleşeceğini bildiriliyor. İkinci görüşmenin Belarus-Polonya sınırında gerçekleşmesi bekleniyor.

Müzakere görüşmelerinin ilk turu dün, Belarus'un Gomel şehrinde gerçekleştirilmişti.

Rusya: Ukrayna istihbaratına ait enformasyon merkezi vurulacak

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait enformasyon saldırısı yapan merkezi, yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ayrılıkçı yönetimlere ait savaşçıların Azak Denizi kıyısı boyunca Ukrayna bölgelerinin kontrolünü ele geçiren Rus birliklerine katıldığını bildirdi.

Konaşenkov, “Bugünden itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Azak Denizi’ne çıkışı tamamen engellenmiştir” dedi.

Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da toplam 1325 askeri altyapı tesisini imha ettiğini söyleyen Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait toplam 395 tank ve zırhlı araç, 59 çok namlulu roketatar, 179 top, 286 özel askeri araç imha edilmiştir” diye konuştu.

Devamını gör

16:02

BM: Çoğu kadın ve çocuk 660 binden fazla kişi Ukrayna'dan kaçtı

BM: Çoğu kadın ve çocuk 660 binden fazla kişi Ukrayna'dan kaçtı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin başlamasından bu yana 660 binden fazla kişinin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

Mültecilerin büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu söyleyen BM Mülteciler Ajansı (UNHCR), bazı kişilerin Polonya'ya girmek için 60 saate yakın beklediğini belirtti.

UNHCR, Romanya sınırında ülkeye giriş yapmak için bekleyenler sırasının 20 kilometre uzunluğunda olduğunu ekledi.

Polonya ise Pazartesi günü ülkeye 100 bin kişinin giriş yaptığını, bunun yeni bir rekor olduğunu ifade etti.

Devamını gör

15:44

Lavrov: Batılı ülkeler, eski SSCB ülkelerinde askeri tesislerin oluşturulmasından vazgeçmeli

Lavrov: Batılı ülkeler, eski SSCB ülkelerinde askeri tesislerin oluşturulmasından vazgeçmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ülkelerinin eski SSCB ülkelerinde askeri altyapılar oluşturulmasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Lavrov, BM'nin düzenlediği Silahsızlanma Konferansı'na gönderdiği video mesajda, konferansa bizzat katılmak istediğini fakat Avrupa Birliği'nin (AB) buna müsaade etmediğini belirterek, bunun temel insan haklarından olan "hareket edebilme özgürlüğü"ne aykırı olduğunu belirtti.

Bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında ABD'nin nükleer silahlarının bulunmasının Rusya için kabul edilemez olduğunu vurgulayan Lavrov, bu silahların ABD'ye dönmesinin zamanının çoktan geldiğinin altını çizdi.

Batı'nın Rusya'ya yasal bağlayıcılığı olan güvenlik garantileri sunmaya hazır olduğunu henüz görmediklerini belirten Lavrov şöyle devam etti:

"Bu hedeflere ulaşmak, bizim için ilkesel önem taşıyor. Bunlar, Ukrayna ve Gürcistan'ın İttifak üyeleri olmasını öngören Bükreş Formülü'nün geri çekilmesi de dahil NATO'nun daha fazla genişlemesinden vazgeçilmesidir. Batılı ülkeler, önceden SSCB'de yer alan ve İttifak üyesi olmayan ülkelerdeki altyapıyı askeri faaliyetler yürütmek için kullanmak da dahil bu ülkelerin topraklarında askeri tesisler kurmaktan vazgeçmelidir. NATO'nun saldırı amaçlı olanlar da dahil askeri potansiyelleri ve altyapısı, Rusya-NATO Kurucu Senedi'nin imzalandığı 1997 yılındaki haline döndürülmelidir."

Lavrov, Avrupa ülkelerinde ABD'ye ait nükleer silahlar bulunmasını eleştirerek, "Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması, Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD'ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah bulunmasının önüne geçmek için tüm önlemleri aldığını belirten Lavrov, Rusya'da kara bazlı orta ve kısa menzilli füzelerin daha önce de, şu anda da bulunmadığını vurguladı.

Lavrov, "Ülkemiz, anlaşmaya (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) konu olan sistemleri ABD yapımı muadil sistemlerin konuşlandırılmadığı bölgelere ilk konuşlandıran taraf olmama yükümlülüğünü tek taraflı olarak üstlendi. ABD ve müttefiklerini bizim örneğimizi sürdürmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı, yaptırım yolunu seçen AB ülkelerinin ciddi uluslararası sorunlara siyasi çözüm bulacak yüz yüze temaslardan kaçındığını öne sürdü.

Ukrayna'da 2014'te yaşanan olaylar sonrasında Batı'nın desteğiyle gerçekleştirilen iktidar değişimini "darbe" olarak nitelendiren Lavrov, Kiev yönetiminin kendi nükleer silahlarını elde etme planlarıyla ilgili tehlikeli oyunlara girişerek komşu ülkeler ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Öte yandan konferansta ekranlara Lavrov'un konuşması yansıtılırken, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkenin temsilcisi Rusya Dışişleri Bakanı'nı protesto ederek salondan ayrıldı.

Devamını gör

15:20

Kremlin: Batı'nın yaptırımları Rusya'nın tutumunu değiştirmeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov bugün yaptığı açıklamada, Batı'nın yaptırımlarının Rusya'nın Ukrayna konusundaki tutumunu asla değiştiremeyeceğini söyledi.

Reuters'a göre Peskov, Moskova ile Kiev arasında doğrudan müzakerelerin başladığını ancak İki ülke başkanları arasında bir görüşme planının olmadığını belirtti.

Peskov, Rusya'nın sivilleri hedef aldığı iddialarını yalanladı ve misket ve vakum bombalarının kullanıldığını belirten haberlerin sahte olduğunu söyledi.

 

Devamını gör

15:07

Sergey Şoygu: Operasyon devam edecek

Sergey Şoygu: Operasyon devam edecek

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yaptığı açıklamada, "Rusya Silahlı Kuvvetleri, hedeflerine ulaşana kadar özel askeri operasyona devam edecek" ifadesini kullandı.

 

Devamını gör

14:47

Rus güçler Harkov valilik binasını füzeyle vurdu

Rus güçler Harkov valilik binasını füzeyle vurdu

Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rus ordusu, Harkov valilik binasını füzeyle vurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Rus ordusunun bu sabah düzenlediği füze saldırısında valilik binasında, binanın bulunduğu Özgürlük Meydanı'nda ve civardaki diğer binalarda büyük hasar oluştuğu bildirildi.

Saldırıda 1'i çocuk 6 sivilin yaralandığı belirtilen açıklamada, can kayıplarına ilişkin bilgilerin henüz netleşmediği kaydedildi.

Harkov Valisi Oleh Synyehubov ise kentin gece boyunca füze saldırısına uğradığını kaydetti.

Devamını gör

12:30

NATO Askeri Komitesi Ukrayna'daki gelişmeleri görüştü

NATO ülkelerinin genelkurmay başkanları, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası gelişmeleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

NATO Askeri Komitesi Toplantısı'nın olağanüstü nitelikli olduğu belirtilerek Amiral Rob Bauer başkanlığında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katılımıyla yapıldığı duyuruldu.

Yapılan açıklamada, NATO üyesi 30 ülkenin genelkurmay başkanlarının sivillerin de dahil olduğu çok sayıda can kaybına neden olan Rusya'nın askeri müdahalesini kınadığı belirtildi.

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, toplantıyla ilgili açıklamasında, birçok NATO ülkesinin Ukrayna'ya askeri destek ve insani yardım sunduğunu, bu konuda koordinasyonun önem taşıdığını bildirdi.

NATO, Rusya’nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında tarihinde ilk kez toplu savunma kapsamında NATO Mukabele Kuvveti'ni harekete geçirme ve kuvvetin unsurlarını Doğu Avrupa'da görevlendirme kararı almıştı.

Devamını gör

09:57

Ohtırka’da 70 Ukrayna askeri hayatını kaybetti

Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BBC’nin haberine göre, Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek,  “Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi” dedi.

Zhivitski’nin paylaştığı bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

Devamını gör

09:51

‘Rusya yasaklı termobarik bomba kullandı’

Ukrayna’nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya’nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi.

Amerikan basınında, Markarova'nın Kongre üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalara ilişkin haberler yer aldı.

Haberlerde, Markarova'nın "Ruslar bugün Ukrayna'da Cenevre Sözleşmesi'nde kullanımı yasaklanan termobarik (vakum) bomba kullandı. Rusya'nın Ukrayna'da yaratmaya çalıştığı yıkım çok büyük" ifadelerine yer verildi.

ABD’li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu’nda yasaklandığını belirtti.

Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor.

Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Rusya’nın bu bombayı daha önce Çeçenistan’da da kullandığını belirtiyor.

Devamını gör

09:38

İngiltere, Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasakladı

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasakladı.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün tüm İngiltere limanlarına Rus bayraklı, tescilli, sahip olunan, kontrol edilen, kiralanan veya işletilen herhangi bir gemiye erişim sağlamamalarını rica ettim. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Ukrayna'daki eylemini göz önünde bulundurarak, bu gemilerin uyması gereken bu yasalarla, burada hoş karşılanmadığını açıkça belirttim."

Devamını gör

09:36

ABD 12 Rus diplomatı sınırdışı edecek

ABD Rusyan’nın Birleşmiş Milletler’de çalışan 12 Rus diplomatın istihbarat elemanı olduğunu ve sınırdışı edileceklerini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin 12 Rus diplomatı sınırdışı etme karaı hakkında konuştu.

Psaki söz konusu kara üzerine birkaç aydır çalıştıklarını ve BM ile Rusya’nın BM Daimi Temsilciliğini bilgilendirdiklerini belirtti. Psaki, “"Rusya misyonunda çalışan 12 istihbarat elemanının sınır dışı edilmesi sürecini başlattık. Bu kişiler, ulusal çıkarlarımızın tersine casusluk faaliyeti yürüterek, ABD'de elde ettikleri oturum hakkını kötüye kullanmıştır" dedi.

Rus temsici Nebizia da New York’taki BM Genel Merkezi’de yağtığı basın toplantısında ABD’nin 12 Rus diplomatı persona nan grata (istenmeyen kişi) ilan ettiği ve 7 Mart’a kadar ABD’yi terketmeleri istediğini, kendilerini bildirdiklerini belirtti.

Nebizia, "Bu, bizim seçimimiz değil. Biz başlatmadık ve sanırım cevap verilecektir" diye konuştu.

Devamını gör

09:08

Zelenskiy AB katılım dilekçesini imzaladı

Zelenskiy AB katılım dilekçesini imzaladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını duyurdu.

Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “AB üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladım. Bunu gerçek olduğundan eminim” dedi.

Rusya’nın Ukrayna halkına karşı savaşmaya devam ettiğini belirten Zelenskiy, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana 4 gün içinde 16 çocuk öldü , 45’i yaralandı” dedi.

Zelenskiy Batılı ortakların Ukrayna’yı desteklemeye devam ettiklerine dikkat çekerek Rusya’nın saldırılarda ciddi kayıplar verdiğini belirtti.

Vladimir Zelenskiy Rusa askerlerine seslenerek, “4 bin 500 Rus askeri öldü. Teçhizatınızı bırakın ve buradan gidin. Komutanlarınıza ve propagandacılarınıza inanmayın” dedi.

Devamını gör

09:03

Rusya-Ukrayna savaşında 6. gün; Rus konvoyu Kiev’e ilerliyor

Foto: Rûdaw

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ile Ukrayna'ya yönelik başlatılan askeri müdahalede altıncı güne girildi.

Taraflar ilk defa dün müzakere masasına oturdu. Bir yandan görüşmeler sürerken diğer yandan çatışmalar şiddetlendi.

Bölgeden peş peşe sıcak görüntüler gelirken, 67 kilometrelik alana yayılan Rus askeri konvoyunun Kiev'e doğru biraz daha yaklaştığı uydu görüntülerine yansıdı.

Maxar Technologies, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru ilerleyen 67 kilometrelik Rus konvoyunun yeni uydu görüntülerini yayınladı.

Görüntülerin Kiev’in hemen kuzeyinde bulunan Ivankiv kasabasından olduğu açıklandı.

Devamını gör